Наредба за "доброволна дейност“ приеха за първи път във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:51 / 15.02.2011
675
Варненските общински съветници от комисията по младежки дейности и спорт приеха днес две наредби - за условията и реда за финансово подпомагане на проекти на неправителствени организации, както и за условията и реда за включване в Младежка доброволческа служба.

Вторият документ се приема за първи път в България и има за цел доброволците да бъдат поощрявани от държавата за дейността, която извършват. Очаква се и приемането на закон за "доброволна дейност", обясни пред съветниците Калина Попстефанова директор на дирекция "Младежки дейности и спорт" в общината.

Младежката доброволческа служба е създадена по модел на Европейската доброволческа служба, в началото на 2007 година и е първа по рода си общинска дейност в България. Регистрираните в Младежката доброволческа служба доброволци се ангажират за период от един до три месеца през лятото, като подпомагат дейността на неправителствени организации, съобразно техните потребности и желания. Доброволците получават средства за дневни разходи и удостоверение от организацията - домакин за продължителността и естеството на доброволческия труд.

Традиционно понятието "доброволна дейност" или "доброволец" се свързва със свободното и безвъзмездното предоставяне на услуги и труд. От 2008г. дирекцията предоставя и паспорти на всички доброволци, в които са отразени местата и дейностите, които те са извършвали. В момента в България доброволческия труд все още не се признава за квалификационен опит или стаж, но европейската практика сочи, че съвсем скоро може да бъдат определени ясни критерии в законодателството относно полагането на доброволен труд, обясни Попстефанова.

Общинските съветници приеха и Общинска програма за мерките за насърчаване на деца и студенти с изявени дарби за 2011 година.

Източник: Dnes Plus


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).