Наш ферибот тръгва от Варна до Кавказ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:57 / 20.09.2011
1077
Първият български кораб по фериботната линия Варна - Кавказ ще започне да плава от лятото на следващата година, съобщиха от морската ни столица. Той ще бъде закупен от родния морски превозвач "Варнафери" ООД, в което с равни дялове собственици са параходствата "Български морски флот" (БМФ) и "Българско речно плаване" (БРП).

За целта БРП и БМФ ще станат поръчители на "Варнафери" пред Централна кооперативна банка (ЦКБ) за получаване на кредит от 9,226 млн. долара. С парите ще бъде закупен досегашният кораб "Сондос", построен през 1995 г. в корабостроителницата "Океан" в украинския гр. Миколаив. Заемът е изключително изгоден, твърдят запознати. Тай е с период на усвояване 1 година и период за възстановяване 5 години с 1 година гратисен период и лихва 5,4%. Ро-ро корабът "Сондос", който след закупуването вероятно ще бъде преименуван на "Варна", досега е превозвал автомобили в Черно и Червено море и в Персийския залив. Той напълно отговаря на условията за плаване в акваторията на плиткия порт Кавказ, но след закупуването ще бъде преоборудван за превоз на жп вагони и цистерни.

Със закупуването на кораба "Сондос" "Варнафери" ще изпълни задължението си като роден превозвач по българо-руската спогодба за фериботните превози между Варна и Кавказ. Поради липсата на готовност от наша страна от откриването на линията на 3 март 2009 г. досега превозите се осъществяват само от два руски кораба - "Авангард" и "Славянин". Фериботната линия скъсява с 800 км разстоянието между България и Русия и намалява времето за доставка на товарите с няколко дни. Линията е претоварена с превоз на пропан-бутан, базови масла, боб, метали и други стоки от Русия към България.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)

Още по темата (23):
09.02.2015 Бави се обработката на корабите по фериботната линия Варна - Кавказ
19.08.2013 Вече тестват фериботния кораб "Варна", преди да го пуснат по редовната
линия
15.03.2013 Над 270% скочили превозите по ферибота Варна - Кавказ само за година
15.12.2012 До дни тръгва първият български кораб по фериботната линия Варна-Кавказ
07.12.2012 Голямо засилване на превозите по фериботната линия Варна- Кавказ
19.10.2012 Разминаване в коловозите може да блокира ферибота Варна - Кавказ
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).