Нашенци напират да стават моряци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:58 / 01.04.2009
644
Все повече българи искат да стават моряци. През миналата година от Изпълнителна агенция "Морска администрация" (ИАМА) са издали 2180 моряшки паспорта и 95 моряшки книжки. Това отчете директорът на ИАМА кап. Богдан Богданов при посещението на зам.-председателя на Европейската комисия по въпросите на администрацията Сийм Калас във ведомството. Богданов добави, че резултатите в България са отличителни на фона на недостига на добре подготвени моряци в световен мащаб. Основно по-големият интерес към професията е от страна на ценните офицерски кадри. За изминалия период от администрацията са издали и 2082 свидетелства за правоспособност на морски лица. В допълнение са подписани и 13 051 свидетелства за специална и допълнителна подготовка. Общо издадените удостоверения за плавателен стаж от администрацията са 3349, добави Богданов, в подкрепа на твърдението си, че интересът към морската професия у нас не е загубен. През годината са подписани и 5662 свидетелства за водачи на малки кораби, до 20 брутотона. Това е станало на подготвените и проведени 37 перманентни сесии за правоспособност. Изпитани са общо 2306 морски лица за придобиване и потвърждаване на правоспособност.

От началото на годината от ведомството са направили 224 проверки на плавателни съдове за това дали са в съответствие с изискванията на Парижкия меморандум, посочи още Богданов. Той отбеляза, че са задържани като нарушители на 23 кораба. В тази насока са направени и 18 прегледа на кораби, които имат задгранични рейсове и 14 флагови проверки на български кораби в чужди пристанища. За същия период от ведомството са издали и 48 акта на кораби с позволението да плават под българското знаме.

Калас бе на посещение в ИАМА по инициатива на министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. По думите на Василев, тази администрация е една от най-добре работещите в България. Той заяви това точно ден след като шефът на местното подразделение на ИАМА бе изслушан от дисциплинарната комисия на ведомството в София.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).