Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нашествие от комари във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:14 / 09.05.2013Коментари (1)1333
© Impact Press Group
Нашествие от комари атакува Варна, алармираха граждани. Гадинките не ни дават мира нощем, оплакаха се те.

Обсадата от комари се дължи главно на меката зима, която не успя да ограничи популацията им, и те сега са в стихията си още преди размножителния период, обясни Антония Тончева, управител на общинското ДДД дружество.

Втората основна причина е свързана с избуялите напоследък треви в околоблоковите пространства, градинките и парковете. Комарите подобно на кърлежите намират в тях идеалното убежище, добави Тончева.

Тя увери, че дезинсекцията (опушване с аерозоли на рисковите терени) ще стартира на 13 май. Обработките ще се проведат в общественозначими площи като Морската градина, парковете в "Аспарухово", "Вл. Варненчик" и др., като задължително ще бъдат обхванати и деретата, които са най-големите развъдници на комари.

Общинското ДДД дружество успя да назначи още един дезинфектор. Разполага и с 2 автомобила и може да се справи с проблема, каза още Тончева, която е биолог по професия.

У нас има 39 вида кръвосмучещи комари, а през 2011 г. бе доказано наличието на още един - азиатския тигров комар. От тях във Варненска област са установени 22 вида - 3 маларийни и 19 немаларийни, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Регистрирани са 157 основни комарни биотопа (развъдници) с повече или по-малко разливи около тях и множество прилежащи малки водни басейни.

Рискови по отношение на инфекциите, пренасяни от тях, са курортните комплекси Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Камчия и Шкорпиловци, местностите Черноморец и Фичоза, Морската градина, Аспаруховският парк, деретата във Варна, блатата около Казашко, Езерово, Страшимирово, Разделна, Белослав и фериботния комплекс, лонгозните гори по поречието на река Камчия в близост до селата Старо и Ново Оряхово, Пчелник, Венелин, Горен Чифлик, Гроздево и Цонево, около язовирите - Николаевка, Аспарухово и други. Особено важно е в тях борбата с комарите да се води в подходящото време и с оптимален подбор на ларвицидни и имагоцидни методи и биоциди, напомниха от РЗИ - Варна.
Около 15% от хапещите гадинки са маларийни, като този процент варира през годините в зависимост от климатичните годишни условия - температурни отклонения, влажност, количество на падналите валежи, засушаване и др. Те подлежат на ежегоден контрол за риска от развитие на популации във висока сезонна численост. Маларийните комари предпочитат топли и чисти води, с малко движение и в близост до населените места. През последните няколко години популационната им плътност е умерено висока.

В Европа комарът е пренесен чрез транспортни средства - кораби, самолети и др. Приспособен е за живот в крайбрежни и крайречни зони, около плавателни канали, рибарски пристанища и други райони за риболов, депа за складирани гуми, влажни битови биотопи, някои от които силно замърсени с отпадъци, в това число и животински.

Борбата с комарите е задължение на общините. Тези насекоми са особено чувствителни спрямо температурните колебания. Развитието им започва при средномесечни температури около 20 градуса.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.05.2013 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: