Науката от Черноморските държави се обедини за изпълнение на проект

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:40 / 21.09.2011
1033
Научни институти от държави в Черноморския басейн, се обединиха за изпълнение на проект, финансиран от Европейския Съюз. Той бе представен днес във Варна от координаторите му: гл. ас. д-р Маргарита Станчева от Института по океанология и д-р Пинар Озюар от "Озйегин Университет".

Проектът носи името "Индустриална Симбиозна Мрежа за Опазване на Околната Среда и Устойчиво Развитие на Черноморския Басейн (SYMNET). Той е по първи приоритет на Съвместна оперативна програма "Черноморски басейн 2007-2013" ("Подпомагане на трансграничното партньорство за икономическо и социално развитие, основано на общи ресурси") и е с продължителност 2 години (2011 - 2013). Финансиран е с подкрепата на Европейския съюз посредством Европейски Инструмент за Добросъседство и Партньорство (ЕИДП) и е съфинансиран от страните партньори в програмата. Водеща организация е Институтът по Океанология - Българска Академия на Науките, Варна, с партньорството на Озйегин Университет - Център за Енергия, Околна Среда и Икономика (Турция), Национален Институт за Морски Изследвания и Развитие "Григоре Антипа" (Румъния); Агенция за Иновационен и Технологичен Трансфер, Молдовска Академия на Науките (Молдова) и Европейска Пионерска Асоциация - Истанбул (ISAB) (Турция). Общият бюджет на проекта е 745 214.34 Евро, като 90% (670 692.91 Евро) са отпуснати от Европейския Съюз, а останалите 10% се съфинансират от страните партньори в проекта. Общият бюджет на Института по Океанология - Българска Академия на Науките, Варна е 225 738.66 Евро, като 90% се финансират по ЕИДП, а останалите 10% са осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България.

Целта на проекта SYMNET е минимизиране на деградацията на околната среда в резултат на последиците от климатичните промени и едновременно стимулиране на социалното и икономическото развитие на Черноморския басейн посредством създаване на индустриална симбиозна стратегия. Други цели са: насърчаване на изследователските и иновативните технологии, сътрудничеството и повишеното съзнание относно ефективната експлоатация на морските ресурси в 4 индустриални сектора (промишления, логистичния, енергийния и туристическия) насочени към по-добро опазване на околната среда на Черноморския басейн; повишаване на административния капацитет за устойчиво регионално развитие чрез обмяна на информация и взаимодействие между вземащите решения, академичните/научните среди, индустриалните и търговските организации/бизнеса.

Очакваните резултати от проекта адресират по-ефективно управление на природните ресурси посредством определяне на екологичния и въглеродния отпечатък от производството, потреблението и изхвърлянето на отпадъците в 4-те сектора, укрепване на вътрешно-регионалните търговски мрежи, повишаване на капацитета за по-ефективно управление на природните ресурси и редуциране на последствията от климатичните промени, и придобиване на опит и ноу-хау върху управлението на ресурси между партньорските организации.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).