Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Науката от Черноморските държави се обедини за изпълнение на проект
Автор: Екип Varna24.bg 12:40 / 21.09.2011Коментари (0)1033
©
Научни институти от държави в Черноморския басейн, се обединиха за изпълнение на проект, финансиран от Европейския Съюз. Той бе представен днес във Варна от координаторите му: гл. ас. д-р Маргарита Станчева от Института по океанология и д-р Пинар Озюар от "Озйегин Университет".

Проектът носи името "Индустриална Симбиозна Мрежа за Опазване на Околната Среда и Устойчиво Развитие на Черноморския Басейн (SYMNET). Той е по първи приоритет на Съвместна оперативна програма "Черноморски басейн 2007-2013" ("Подпомагане на трансграничното партньорство за икономическо и социално развитие, основано на общи ресурси") и е с продължителност 2 години (2011 - 2013). Финансиран е с подкрепата на Европейския съюз посредством Европейски Инструмент за Добросъседство и Партньорство (ЕИДП) и е съфинансиран от страните партньори в програмата. Водеща организация е Институтът по Океанология - Българска Академия на Науките, Варна, с партньорството на Озйегин Университет - Център за Енергия, Околна Среда и Икономика (Турция), Национален Институт за Морски Изследвания и Развитие "Григоре Антипа" (Румъния); Агенция за Иновационен и Технологичен Трансфер, Молдовска Академия на Науките (Молдова) и Европейска Пионерска Асоциация - Истанбул (ISAB) (Турция). Общият бюджет на проекта е 745 214.34 Евро, като 90% (670 692.91 Евро) са отпуснати от Европейския Съюз, а останалите 10% се съфинансират от страните партньори в проекта. Общият бюджет на Института по Океанология - Българска Академия на Науките, Варна е 225 738.66 Евро, като 90% се финансират по ЕИДП, а останалите 10% са осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България.

Целта на проекта SYMNET е минимизиране на деградацията на околната среда в резултат на последиците от климатичните промени и едновременно стимулиране на социалното и икономическото развитие на Черноморския басейн посредством създаване на индустриална симбиозна стратегия. Други цели са: насърчаване на изследователските и иновативните технологии, сътрудничеството и повишеното съзнание относно ефективната експлоатация на морските ресурси в 4 индустриални сектора (промишления, логистичния, енергийния и туристическия) насочени към по-добро опазване на околната среда на Черноморския басейн; повишаване на административния капацитет за устойчиво регионално развитие чрез обмяна на информация и взаимодействие между вземащите решения, академичните/научните среди, индустриалните и търговските организации/бизнеса.

Очакваните резултати от проекта адресират по-ефективно управление на природните ресурси посредством определяне на екологичния и въглеродния отпечатък от производството, потреблението и изхвърлянето на отпадъците в 4-те сектора, укрепване на вътрешно-регионалните търговски мрежи, повишаване на капацитета за по-ефективно управление на природните ресурси и редуциране на последствията от климатичните промени, и придобиване на опит и ноу-хау върху управлението на ресурси между партньорските организации.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: