Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Навършват се 61 години от създаването на Военноморската болница
Автор: Екип Varna24.bg 09:26 / 31.03.2010Коментари (0)849
Днес се навършват 61 години от създаването на военноморската болница от състава на Военномедицинска академия. Болнична база за активно лечение - Варна, води началото си още от февруари 1948 г., когато на базата на медицинския пункт на 8-ми Пехотен приморски полк се формира първото военномедицинско заведение в крайморския град.

Една година по-късно на 31 март 1949 г. се създава официално самостоятелна гарнизонна болница в подчинение на командването на ВМС. През 1951г. болницата се преименува във Военноморски госпитал - Варна, а през 1987 г. се настанява в новопостроена сграда. От 1989 г. военноморската болница влиза в състава на ВМА.

Най-многопрофилната болница във Варна включва в състава си 24 специализирани клиники и отделения с 280 легла. Тук се намират единствените за Североизточна България клиники за лечение на остри отравяния и изгаряния, хипербарен център, апарат за екстракорпорална литотрипсия, модерна хирургична клиника с утвърдени конкурентни позиции в областта на миниинвазивната хирургия и многопрофилна терапевтична клиника.

В болницата се предлага медицинска помощ от висококвалифицирани специалисти по всички специалности, което я превръща във второто по големина и значимост военномедицинско заведение в страната след ВМА-МББАЛ-София. Болничната й база оказва 24-часова спешна медицинска помощ, осигурена от широк кръг специалисти - терапевти, хирурзи, реаниматори и токсиколози.

В болничната база се извършва профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация на личния състав на МО и БА. Осигурява се физическата подготовка на военнослужещите от ВМС чрез възможностите на хипербарния център и барокамерата. Поддържа се в непрекъсната готовност и регионалното звено на Военномедицинския отряд за бързо реагиране.

Като военно лечебно заведение ББАЛ-Варна, участва в медицинското осигуряване на всички национални и многонационални учения в акваторията на Черно море. Освен към военното болницата има ангажименти и към гражданското здравеопазване. В съответствие със сключения договор с НЗОК днес ББАЛ-Варна, е отворена за всички български граждани. Тук те имат достъп до съвременни лечебно-диагностични технологии и висококвалифицирани специалисти.

През 2008 г. ББАЛ - Варна, получи отлична акредитационна оценка /5 звезди/ за цялостна дейност за срок от 5 години, както и акредитационна оценка „отлична" за срок от 5 години за практическо обучение на студенти и докторанти по професионално направление „Медицина", „Здравни грижи", „Обществено здравеопазване" и следдипломно обучение на лекари.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: