Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Наземно метро спасява варненци от трафика?
Автор: Екип Varna24.bg 09:42 / 17.07.2008Коментари (0)1198
©
Варна да има монорелсово наземно метро предлага зам.-кметът на общината Свилен Крайчев. Идеята е то да се движи по 3 направления - от летището към центъра и от центъра до Златни пясъци и до кв. "Галата". Този тип транспортно средство е много удобно, тъй като не натоварва трафика, а графикът, по който се движи, се спазва стриктно и няма закъснения. Освен това, тъй като се задвижва от ток, не замърсява околната среда, обясни Крайчев.

Монорелсово наземно метро всъщност е превозно средство, което се движи само по една релса. Мотрисата може да е закрепена над или под нея. Задвижването на вагоните и при двата вида е с електричество. При едни придвижването става посредством гумени колела, при други с въже, ролки и т.н. Самите релси пък се крепят на колони, които са с височина около 5 метра.

Предимствата на монорелсовото наземно метро е, че е сравнително безопасно, по-евтино е от подземното метро, няма риск от катастрофи, не може да дерайлира. Най-големият плюс е, че влакчетата са екологично чисти превозни средства. Шумът е значително намален поради гумените колела, обясни Крайчев. Освен това, според него, наземното метро ще придаде модерна визия на градския транспорт и на града.

Строителството на съоръженията за вагончетата може да стане сравнително бързо, каза зам.-кметът. Строежът на колоните е на малка площ и няма да се затваря движението. Отливането на бетонови греди става извън строителната площадка, на която те само се монтират, допълни той.

Свилен Крайчев уточни, че за изграждането на 1 км. от съоръжението трябват около - 20 000 000. Като за начало можем да започнем с линията от летището до центъра на Варна, която е 8 км. Сумата не е толкова голяма. Освен това за финансирането могат да се използват различни програми на европеския съюз, каза зам.-кметът.

Към момента градският транспорт във Варна се използва всекидневно от около 120 000 пътници или от около 40 милиона годишно. Подобна бройка предполага, а и задължава, да се мисли мащабно за подобряване организацията на транспортната схема, а така също и за прилагането на нови и модерни методи за транспорт, коментира Крайчев.

Източник: chernomore.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: