Взети са и са анализирани 9 броя тъмни хлябове. В тях не са констатирани изкуствени оцветители, които биха могли да се използват за потъмняване на брашното и имитиране на диетичен хляб. По изследваните показатели пробите отговарят на същите, заложени в съответната технологична документация. Етикетите и маркировката на продуктите също са съобразени с Наредбата за етикетиране и представяне на храните.
Здравните инспекции в цялата страна започнаха масови проверки на диетичния хляб, след като проучване на асоциация "Активни потребители" разкри притесняващи резултати за съдържанието в хляба. След изследване на 12 вида диетичен хляб в сертифицирана лаборатория стана ясно, че някои от тях съдържат остатъчна пепел, утайка от кафе и други забранени компоненти. Установено бе, че в диетичния хляб има по-голямо количество от разрешеното на сол и захар, което е особено опасно за диабетиците и хипертониците.
Източник: Дарик