Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Не стигат леглата за болни малчугани
Автор: Екип Varna24.bg 10:00 / 10.06.2009Коментари (0)1066
Варна страда от остър дефицит на леглова база за болни малчугани, алармира за пореден път доц. Иван Гълъбов, началник на Първа детска клиника в университетската МБАЛ "Св. Марина" и шеф на катедрата по педиатрия в Медицинския университет. Преди 20 г., когато населението на града е било два пъти по-малко от сега, е имало около 220 легла за подрастващи в стационарите, а днес те са под 120 - в "Св. Марина" и в "Св. Анна".

"Пикови сезони вече няма, целогодишно клиниките се препълват. Най-тежко е през есента и зимата, когато се налага дори да връщаме пациенти. Случвало се е да отказваме прием на по 4-5 деца дневно в сезона на пневмониите. Но и през лятото базата ни отеснява, защото курортистчета прииждат с диарии, пневмонии и други сериозни оплаквания. В трите детски клиники в нашата болница има общо 93 легла, а в "Св. Анна" са към 25. След като принципът на районирането отпадна, ни търсят пациенти от цялата страна и нямаме право да отказваме помощ на никого, но мястото просто не стига", коментира доц. Гълъбов.

Според него проблем за морската столица е и липсата на стационар за страдащи от туберкулоза подрастващи, въпреки че болестта отново е в подем.

Годишно само от "Св. Марина" специалистите насочват за лечение в София поне по 5 деца. През последните 3 месеца от тубдиспансера също са препратили в столицата тийнейджър на 14 г., заяви управителят д-р Петър Генов. "В болничната ни база в Звездица, за съжаление, има условия за прием само на възрастни. А лечението трае дълго. Децата трябва да престоят в специализирано заведение поне 2 месеца, след което в домашни условия терапията продължава още 4 месеца", разясни д-р Генов.

Липсата на стационар в цяла Североизточна България затруднява родителите на болните деца, защото разходите за път и престой на близък в чуждия град, докато трае лечението на детето, са непосилни за повечето семейства, категорични са медиците.

Според доц. Гълъбов отделение с 10-12 легла за страдащи от туберкулоза малчугани би решило този проблем. Но такъв проект засега не се предвижда. Тубдиспансерът първо трябва да излезе от финансовата криза, заради която лекарите и сестрите още чакат стари заплати. Спасителният изход - създаването на Медицински център, който да сключи договор с касата и да осигури свеж ресурс на недофинансираното от държавата здравно заведение, ще стане факт след идната сесия на местния парламент.

"Внесли сме в общината документи за регистрация на центъра, защото като принципал тя трябва да одобри идеята. Процедурата отнема около 20 дни и трябва да получи одобрението на общинския съвет. Имаме и уверения, че местната хазна ще преведе пари за изплащане на заплатите от предходни месеци", обясни д-р Генов.

Източник: в. "Морски Труд"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: