Нито една археологическа колекция не е регистрирана във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:24 / 01.04.2010
862
Почти година е минала от приемането на новия Закон за културното наследство, но до момента в Регионалния исторически музей във Варна няма регистрирана нито една археологическа колекция. Досега никой не ни е търсил по този повод и по всяка вероятност това ще създаде сериозни проблеми на колекционерите, коментира директорът на музея д-р Валентин Плетньов.

Той уточни, че гратисният период за регистрация изтича след броени дни, на 10 април. Валентин Плетньов заяви, че може би става въпрос за десетки, ако не и стотици колекции, тъй като РИМ - Варна отговаря за целия регион, а съгласно нормативната уредба градските музеи в Провадия и Девня например не могат да сертифицират такива паметници.

Затова от РИМ - Варна уведомяват всички притежатели на колекции, придобити преди влизането в сила на Закона за културното наследство (Държавен вестник, бр.19, 2009), че в срок до 10 април трябва да подадат заявление за идентификация по Наредба 3 на Министерство на културата (от 3 декември 2009) във връзка с чл. 97 от Закона за културното наследство и заключителните му разпоредби (чл.5 и 6).

Заявленията се подават по образец (Приложение 5) към Наредба 3 в РИМ - Варна включително и на 10 април - събота.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).