Нощни проверки във варненските фурни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:01 / 31.08.2010
1198
Фурни от Варна и областта са били изненадани с проверки в малките часове на денонощието - между 2 и 6 часа сутринта. На място било установено, че част от тези фирми преустановили производствената си дейност и са станали дистрибутори на хляб и хлебни изделия. Освен това в "крачка" били изловени петима души, които работели в хлебопроизводството без трудови договори, допълни шефът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов. Общо са 56 нарушенията на трудовото законодателство, които са открили проверяващите в обектите за производство на хляб.

Общо 56 души са излезли наяве от "сивата икономика", според инспекцията по труда, след като експерти установили, че работят без трудови договори. От тях 33-ма сключили договори с работодателя си, но дейността им не била регистрирана своевременно в Националната агенция по приходите за наемането им. От инспекцията припомнят, че работещите без трудов договор нямат право на отпуски, както и не могат да ползват болнични. Работникът трябва да разполага с копие от уведомлението до НАП за сключения с него трудов договор. Според специалистите обаче все повече намаляват случаите на наети работници без официално сключени документи за работа. Мащабната акция е проведена в рамките на два месеца - от средата на юни до средата на август.

За летния период са извършени общо 736 проверки, като приоритетно са инспектирани сезонните туристически обекти. В 75% от случаите инспекторите са влизали в заведенията след 20,30 ч. Установени са 3521 нарушения на трудовото законодателство, като над 50% от тях са пряко свързани със спазването на трудовите правоотношения от страна на работодателя. Общо са издадени 2953 задължителни за изпълнение предписания и са съставени 568 акта за глоби и имуществени санкции.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).