Нов метод за лечение спасява неврологично болен в МБАЛ "Св. Марина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:52 / 03.05.2011
1102
Млад човек е спасен от прогресираща парализа, вследствие възпаление на главния и гръбначния мозък. Пациентът е бил настанен в неврологичната клиника с нарастващи симптоми на парализа, довели до неговото обездвижване. При направения пълен набор от съвременни изследвания, е установено възпалително увреждане на нервната система, бързо прогресиращо и обхващащо различни участъци в главния и гръбначния мозък, дължащо се на автоимунен процес. След лекарски консилиум е взето решение да бъде приложен нов за България метод на лечение на тези заболявания, чрез очистване на кръвта от "вредни" антитела", наречен "плазмафереза". Още след първите процедури пациентът сe e раздвижил, като постепенно се изправя на крака и е изписан в дома.

"Методът е нов за медицинската практика във Варна, тъй като болницата разполага с апаратурата от 2010 г. и досега не е бил прилаган при неврологично болни" - заяви Доц. В. Платиканов - началник на реанимацията на болницата, където е проведено лечението.

"След успехите ни в областта на острите мозъчни инсулти, този случай ясно показва, че неврологичните заболявания могат не само да се диагностицират, но и да се лекуват успешно. За това обаче, са необходими най-модерно оборудване, най-модерни познания за болестите и лечението им и перфектна работа в екип. Както се вижда Университетска болница "Света Марина" разполага с всичко това." - коментира д-р Ф. Киров - началник на интензивното нервно отделение.

"Методът "плазмафереза" е познат в България, но никога не е прилаган при това заболяване. Както при всички медицински процедури и при него има рискове от усложнения и странични ефекти, затова и подборът на пациентите става много внимателно, след обсъждането на всеки случай на разширен медицински консилиум. Освен това, лечението е доста скъпо и надхвърля неколкократно средствата, които здравната каса възстановява за такава "клинична пътека". В конкретният случай, разходите за лечението са изцяло покрити от болницата" - заяви Д-р С. Андонова - началник на Втора неврологична клиника.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).