Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нов метод за лечение спасява неврологично болен в МБАЛ "Св. Марина
Автор: Екип Varna24.bg 09:52 / 03.05.2011Коментари (0)1102
© Impact Press Group
Млад човек е спасен от прогресираща парализа, вследствие възпаление на главния и гръбначния мозък. Пациентът е бил настанен в неврологичната клиника с нарастващи симптоми на парализа, довели до неговото обездвижване. При направения пълен набор от съвременни изследвания, е установено възпалително увреждане на нервната система, бързо прогресиращо и обхващащо различни участъци в главния и гръбначния мозък, дължащо се на автоимунен процес. След лекарски консилиум е взето решение да бъде приложен нов за България метод на лечение на тези заболявания, чрез очистване на кръвта от "вредни" антитела", наречен "плазмафереза". Още след първите процедури пациентът сe e раздвижил, като постепенно се изправя на крака и е изписан в дома.

"Методът е нов за медицинската практика във Варна, тъй като болницата разполага с апаратурата от 2010 г. и досега не е бил прилаган при неврологично болни" - заяви Доц. В. Платиканов - началник на реанимацията на болницата, където е проведено лечението.

"След успехите ни в областта на острите мозъчни инсулти, този случай ясно показва, че неврологичните заболявания могат не само да се диагностицират, но и да се лекуват успешно. За това обаче, са необходими най-модерно оборудване, най-модерни познания за болестите и лечението им и перфектна работа в екип. Както се вижда Университетска болница "Света Марина" разполага с всичко това." - коментира д-р Ф. Киров - началник на интензивното нервно отделение.

"Методът "плазмафереза" е познат в България, но никога не е прилаган при това заболяване. Както при всички медицински процедури и при него има рискове от усложнения и странични ефекти, затова и подборът на пациентите става много внимателно, след обсъждането на всеки случай на разширен медицински консилиум. Освен това, лечението е доста скъпо и надхвърля неколкократно средствата, които здравната каса възстановява за такава "клинична пътека". В конкретният случай, разходите за лечението са изцяло покрити от болницата" - заяви Д-р С. Андонова - началник на Втора неврологична клиника.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: