Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нова архитектурна специалност за бакалаври и магистри се разкрива във ВСУ "Черноризец Храбър“
Автор: Екип Varna24.bg 13:40 / 09.08.2011Коментари (0)727
"Териториално и ландшафтно устройство" е най-новата специалност, която се разкрива от тази година в Архитектурния факултет на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Приемът в нея е за 25 студенти, като обучението ще се провежда в две степени, съобщиха от висшето училище. След получаване на образователно-квалификационна степен "Бакалавър" с професионална квалификация "Ландшафтен архитект", дипломиралите се студенти могат да продължат в магистърската програма на факултета за придобиване и на професионална квалификация "Архитект-урбанист".

Новата специалност има за цел да обучи архитекти и проектанти както за европейския пазар на труда, така и за разработването на сложната и живописна територия на историческия хълм Царевец чрез курсови и дипломни проекти, базирани на новия Подробен устройствен план на град Велико Търново, подчертаха от Архитектурния факултет.

Завършилите могат да се реализират като проектанти в архитектурното, урбанистичното и регионалното проектиране и планиране в държавни, областни и общински структури, както и да развиват собствена експертна и консултантска дейност.

Широкообхватното пространствено планиране играе все по-голяма роля в съвременното управление на жизнената среда, смятат във ВСУ "Черноризец Храбър". Затова и пазарът на труда има нужда от специалисти, които да участват в политиките на охрана на природната среда, екологията, регионалното развитие, управлението на градовете и качеството на градската среда, проектирането и изграждането на открити пространства - ландшафт, извънселищни и селищни паркове, улици, площади и др. Това са дейности с нарастващо значение за ЕС и протичащите у нас процеси на интеграция, усвояване на средствата по европейските фондове и програми, политиките на местната власт и развиването на публично-частното партньорство, казаха от университета.

Желаещите да изучават най-новата специалност "Териториално и ландшафтно устройство" кандидатстват с оценка по математика от положен държавен зрелостен изпит или от дипломата за завършено средно образование, както и портфолио с 5 черно-бели графични творби и 5 живописни (многоцветни), с размер до 35/50 см в техника по избор. Творбите трябва да представляват екстериорни изгледи - пейзажи, подчертаха от Архитектурния факултет. В общия състезателен бал за класирането се включва и оценка от събеседване с комисия, добавиха оттам.

Крайният срок за подаване на кандидат-студентски документи изтича на 22 август, като изпитите са от следващия ден до 25 август 2011 г. Записването на новоприетите студенти е до края на септември.

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" е единственото висше училище в България, в което се изучава специалността "Дизайн за архитектурна среда", като тя подготвя кадри за проектиране на външна и вътрешна среда и среда-събитие. От края на юни, съгласно Директива 2005/36 ЕК, дипломите на магистрите по архитектура, завършили университета, се признават в целия Европейски съюз.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: