Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нова мода - Тийнейджъри си правят баница с хероин
Автор: Екип Varna24.bg 10:07 / 12.12.2008Коментари (0)735
"13-годишни варненчета си правят баница с хероин, за да опитат наркотика", каза вчера шефът на Клиниката по токсикология във Военноморска болница д-р Снежа Златева. Това се оказва новата мода при невръстните, които най-често експериментират с лека дрога. "Имаме случаи и на инхалирани (вдишани) афродизиаци в дискотека. Двама подрастващи бяха настанени в детското отделение по тази причина с остра хемолиза", допълни още токсикологът. Сред "екзотичните" случаи попада и младеж, потърсил лекарска помощ през м.г., след като налетял на халюцогенна гъба. Имало и експериментатори, които поглъщали семена от татул, които съдържат атропинови алкалоиди. Вчера д-р Златева представи обобщение на регистрираните в клиниката интоксикации, свързани с употребата на психогенни вещества през последните 5 г. През 2008 г. няма малолетни или непълнолетни, които са постъпили в критично състояние в клиниката след употреба на наркотици. "Във възрастта от 12 до 18 г. невръстните наблягат на леки наркотици, без хероин. Започват с меки дроги. За сметка на това обаче расте броят на децата, които постъпват в клиниката в тежко състояние, често пъти в безсъзнание, след употреба на алкохол.

"Имаме случаи, в които 13-годишни деца не са се прибрали у дома и сутринта никой не ги търси. Обадихме се на майката на тийнейджър, която се оказа в САЩ. Тя се свърза с бащата, за да му каже да дойде да прибере детето си", допълни д-р Златева. Тя уточни, че от 2003 до 2006 г. няма случаи на интоксикации на непълнолетни, злоупотребили с кокаин, амфетамини и психостимуланти, но напоследък интересът към тях нараствал значително. Според анализа на токсиколозите във възрастта от 12 до 18 години много по-склонни към експерименти са момичетата, затова в тийнейджърска възраст те са по-чести пациенти на клиниката след злоупотреба с дрога. "През 2007 г. 6 тийнейджъри на възраст до 15 г. са били на лечение в Клиниката по токсикология след злоупотреба с наркотик и 14 с алкохолно отравяне. През т.г. дрогирани пациенти до 15 г. не са приемани, докато с алкохол са 10. Като цяло случаите на алкохолни отравяния тази година в сравнение с миналата са скочили с 13%", каза д-р Златева.

В клиниката вече не са рядкост постъпващите с алкохолни интоксикации редовни пациенти, които са на 25 години. "Алкохолната зависимост се създава за период от 2 до 8 г. Което означава, че тези младежи са започнали да пият редовно от 13-годишна възраст. Токсикологът припомни случай, в който 17-годишен пиел всяка седмица от половинка до 1 л концентрат. И той, и негов връстник, изпил 1,5 л вино на екс, платили с живота си за тази си слабост.

Източник: в. "Позвънете Новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: