Нова мода: Варненските тийнейджъри на екстази

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:00 / 20.12.2011
1172
Употребата на наркотика "екстази" е новата мода сред варненските тийнейджъри. Това коментира д-р Борислав Станчев експерт в областта на превенция на наркотици и алкохол във Варна.

Той добави, че употребата на няколко вида наркотици (най-често амфетамини, екстази, кокаин и марихуана) и съпътстващите ги проблеми с употребата на алкохол са новите определящи елементи на проблема с психоактивните вещества в града. По думите му в момента моделите на комбинирана употреба на различни наркотици и алкохол се превръщат в норма на поведение в ситуации свързани със социална дезинхибиция, като уточни, че става въпрос за партита, концерти, различни заведения за развлечения и т.н. Според специалиста комбинираната употреба от такъв тип крие риск, в следващите години да измести опиатите, като определящ фактор в създаването или усложняването на проблемите, свързани с наркотиците. От друга страна обаче д-р Станчев обясни, че действията за намаляване търсенето на наркотици са по-често специфично разработени за отделни групи вещества, като по правило рядко включват и проблема "алкохол".

Д-р Борислав Станчев посочи, че така например острите интоксикации и инфекциозните заболявания, свързани с употребата на психоактивни вещества, будят загриженост за все по-нарастващ риск от бъдещо развитие и усложнение на зависимото поведение и последващи ранна инвалидност или смъртност. Острите интоксикации предизвикани от употребата на алкохол, са особено тревожни поради увеличаващия се брой на непълнолетни лица. Експертът посочи, че при незаконните наркотици преобладават пълнолетни лица, като по правило интоксикациите и абстинентните синдроми, обект на спешна медицинска помощ са свързани с хероин. Това вещество е пряко свързано с голямото разпространение на полово-кръвнопреносими инфекции (хепатит, сифилис и др.) сред тази популация. Независимо, че провежданите скрининг изследвания за ХИВ/СПИН оформят като практически нулева тенденцията за разпространения на ХИВ инфекцията сред интервенозните наркомани във Варна, то продължаващата практика на инжектиране на наркотика, използването на общи инжекционни екипировки и рисково сексуално общуване, създава опасност от възникване на СПИН епидемия в тази малка група.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).