Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нова сензация на хоризонта, черен гларус омая сърцата на варненци
Автор: Екип Varna24.bg 09:03 / 21.07.2024Коментари (0)1889
©
През последната седмица една птица се превърна в истинска сензация във Варна. Става въпрос за черен гларус, който се появи в града и изненада всички в морската столица.

Необичайният вид на птицата провокира редица коментари в социалните мрежи, като споровете основно са около това, дали е възможно наистина този черен цвят да е естествен или пък става въпрос за човешка намеса. И докато хората спорят черният гларус е на път да се превърне в един от талисманите на града, а варненци вече искат да му измислят и име.

Николай Танчев е сред първите, които забелязват черната птица във Варна. В района на Археологическия музей. "Първо помислих, че е врана, но после когато се загледах как другите гларуси го атакуват си казах, че това е нещо необичайно", казва той.

Че е врана си помислили и служителите на музея. "Излизам отвън да пуша, оставих цигарата, обръщам се и в един момент птицата зад гърба ми. Аз помислих, че е врана и се почудих "Боже, какво е това?", обяснява Дора Миткова.

Таня Тодорова казва, че гларусът е бил кротък, позволявал да го погалиш и не бягал. За черният цвят на птицата, хората си имат свое обяснение.

"Това е пигмент. Това е мутация с която природата реагира за това да еволюира по-успешно", разказва Николай Танчев пред NOVA.

За да разберем дали това наистина е възможно питаме експертите от Българското дружество за защита на птиците. "В България точно толкова тъмна птица не е виждана. Има наблюдение преди години по южното Черноморие, на остров Св. Иван, където е най-голямата колония на този вид в България на по-тъмни птици, но не до такава степен черни", отбелязва отговорникът на "Природозащитни дейности" в Българското дружество за защита на птиците Михаил Илиев.

Според него възможна причина разбира се е свързана с естествена мутация, която при много организми я има.  "На пигмента меланин, който отговаря за тъмното оцветяване на кожата и различни структури, като пера например, или човка или косми и козина", казва още Илиев.

Но според орнитолозите дори при мутация няма как да се постигне толкова равномерно оцветяване. А споровете по темата се пренасят и на международно ниво.

А докато хората спорят, птицата не остава без внимание и храна. "Тя се радва на тристепенно меню. Също така е често сред нас и ние я очакваме отново за поредната разкладка", разказва Николай Танчев и добавя, че в социалните мрежи е направено допитване, чрез което да бъде избрано най-подходящото име за птицата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: