Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нова технология прави възможно възпроизвеждането на зъби
Автор: Екип Varna24.bg 12:06 / 10.05.2009Коментари (0)1372
В момента световните учени разработват нова технология, която ще позволи възпроизвеждане на зъби. Това разкри президентът на Балканското стоматологично общество/БСС/ д-р Петрос Куидис при закриването на 14-ия конгрес на БСС във Варна.

Клетки от определени места по тялото се събират и насочват към развитие в друг орган или тъкан. Въз основа на тази разработка засега са възпроизведени 7 вида тъкани, сред които кожа и панкреас, обясни гръцкият специалист.

Засега технологията се изпробва само върху животни. Човек с новопоникнали зъби може би ще има след 5-10 години. Доста повече време обаче ще мине, за да навлезе тази технология в практиката, посочи д-р Куидис. По думите му, новите технологии в денталната медицина струват скъпо, затова само част от тях намират приложение в практиката.

Българските стоматолози не използват некачествени материали, заяви д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз/БЗС/. 20 фирми търгуват в денталната област, като контролът върху материалите, които се предлагат, е голям, категоричен бе д-р Шарков.

Цените на стоматологичните услуги у нас не са високи и спекулативни. С изключение на Албания, на Балканите няма по-ниски цени. Стоматолозите у нас са 8 000, 3/4 от тях работят със Здравната каса, което даже е много, коментира шефът на БЗС.

Само 25 % от нуждаещите се български деца влизат в зъболекарските кабинети. Това се дължи на „прекрасната" здравна култура на родителите. "Водят ги само когато заболи", заяви д-р Шарков.

Над 1200 стоматолози от страната и чужбина участваха от 6 до 9 май в 14-ия Конгрес на Балканското стоматологично общество, който се проведе в Двореца на културата и спорта във Варна. Заедно с него се състоя и 9-ят Научен конгрес на Българския зъболекарски съюз. Двете прояви бяха под патронажа на президента на Република България Георги Първанов. Съорганизатор на събитието бе и Медицински университет - Варна.

За първи път на балкански форум присъстваха висши представители на световните и европейските браншови организации. Специални гости на двата конгреса бяха избраният президент на Световната дентална асоциация (FDI) - д-р Роберто Виана, президентът на европейската секция на FDI - д-р Герхард Сеебергер, президентът на Съвета на европейските зъболекари (CED) -д-р Орландо Монтейро Да Силва, както и президентът на Бразилската дентална асоциация (ABO) и съветник на президента на FDI - д-р Норберто Любиана.

Домакин на следващия конгрес на Балканското стоматологично общество ще е Солун, Гърция.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: