Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нова версия: Доставчици мъстят на “Пикадили” с бомби
Автор: Екип Varna24.bg 08:53 / 09.08.2008Коментари (0)1388
© Bulphoto
Недоволни доставчици, а не конкуренти стоят зад взривовете до сръбските магазини "Пикадили" във Варна. Фирмите вероятно не са получили навреме парите си и си отмъщават. Тази е една от основните версии в разследването на двата терористични акта в морската столица в четвъртък призори.
Целта на експлозиите е била не да причини жертви и сериозни материални щети, коментира и шефът на РДП Варна Димитър Димитров. Избраният час за активиране на самоделките и малкото количество взривно вещество в тях показват, че авторите са искали по-скоро да сплашат когото трябва.
Варненските магазини "Пикадили" досега не са били плашени с бомби, разкриха полицаи. Заплахи са получавани единствено в софийските магазини на веригата. От компанията, която държи веригата, категорично отрекоха версията за удар от конкуренти. Наши съперници на българския пазар са единствено големите европейски търговски вериги, коментираха от ръководството на "Пикадили". Собствениците обаче поискаха бързи мерки от българското правителство, така че то "да осигури всички условия за безопасна и сигурна дейност на сръбските компании, както това е гарантирано на българските компании в Сърбия". Дори заплашиха, че ще сезират Европейския съюз по случая.
Магазините "Пикадили" са собственост на регистрираната в Белград фирма "Делта Макси" ООД. Тя пък е изцяло на кипърската офшорка Hemslade Trading Limited, регистрирана в Никозия. За по-малко от една година "Делта Холдинг" е вложила в търговията с бързооборотни стоки в България 70 милиона евро и планира още 150 млн. инвестиции през следващите 2 години.

Шеф на компанията е Мирослав Мишкович, който се сочи за един от най-богатите хора в бившите комунистически страни. Твърди се, че капиталът му възлиза на около 1,5 милиарда долара. За първи път Мишкович стъпва в България именно с купуването на "Пикадили" чрез дъщерната си фирма "Делта Макси".

Преди рухването на соцлагера, в края на 80-те Мишкович е директор на химическо предприятие в Крушевац. През 1989 г. с препоръката на Слободан Милошевич става вицепремиер на Сърбия, отговарящ за икономиката. После се оттегля от политиката. След падането на Милошевич от власт обаче бизнесът му се разраства, а неговият холдинг "Делта" процъфтява.

Мишкович се спряга за близък и до застреляния премиер Зоран Джинджич, както и до бившия министър-председател Воислав Кощуница.

През април 2001 г. сръбският олигарх Мишкович е отвлечен и холдингът му плаща 7 млн. тогавашни германски марки, за да го откупи. В медиите тогава се появява информация, че зад отвличането стои Земунският клан.

Сърбинът купува "Пикадили" ЕАД от варненската фирма "Боляри" АД, в която 80% от дяловете се водят на Георги Папуров.

"Пикадили" и "Боляри" имат отлично партньорство и лансираните в някои медии спекулации за неуредени отношения между тях са абсурдни и несериозни, заяви вчера Станислав Николаев, финансов директор на "Боляри". Сделката за купуване на мажоритарния дял в "Пикадили" от "Делта Макси Груп" през есента на 2007 г. била сключена по всички правила и е перфектна. Консултанти на компаниите били водещи международни фирми - "Делойт и Туш" - на "Делта", а KPMG - на "Боляри", добави Николаев. В момента "Боляри" държи 15% от "Пикадили".

Злите езици в морската столица говорят, че всъщност истинският собственик на "Пикадили" никога не е бил варненският бизнесмен Георги Папуров и неговото дружество "Пикадили" ЕАД, собственост на "Боляри", а той се явявал като подставено лице. Самото избрано име "Пикадили" също не било случайно и носело английска следа. Днес то вече е собственост на кипърска офшорка, която е представлявана от сръбски магнат. Къде е сбъркал стъпката, че му залагат бомби, засега не е ясно.

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 19
29.08.2008 »
13.08.2008 »
09.08.2008 »
08.08.2008 »
08.08.2008 »
08.08.2008 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: