Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Новата градина във "Владиславово“ закъснява
Автор: Екип Varna24.bg 13:00 / 04.05.2011Коментари (0)707
Десетина дни остават до откриването на новата детска градина във "Владиславово". Така поне твърдят работниците, които трескаво редят плочки в двора и подготвят пясъчници и останалите съоръжения за игра на малчуганите. Дали обаче поставеният срок ще бъде спазен? На този въпрос строителите нямат толкова категоричен отговор и отвръщат с половин дума или пълно мълчание. Завършването на новата детска градина във "Владиславово", която на практика свързва по-старите "Маргаритка" и "Българче", се движи със закъснение. Това обаче се оказва, че може и да бъде подминато с леко затваряне на очите от страна на институциите, контролиращи строителството. Знаци за последното определено съществуват най-малкото заради фирмата, която изгражда детската градина.

Става въпрос за прословутите вече "Стоянстрой" от Пловдив, които доста усърдно участват в публично-частни партньорства с общината и в замяна прибират едни от най-атрактивните й имоти. По всичко личи, че това сътрудничество е твърде важно, поне за определени личности, ключови за управлението на града. Най-вероятно за забавянето ще бъдат намерени уважителни причини, коментираха общинари, пожелали анонимност. Все пак местната власт ще трябва да работи със "Стоянстрой" и в бъдеще. Именно пловдивската фирма ще строи новата сграда на училище "Васил Левски" в "Аспарухово" и допълнителна зала в Математическата гимназия. Едва ли някой ще рискува да се противопостави на лъсналата в последните месеци схема за лишаване на общината от имотите й.

На този фон вече се носят обезпокояващи слухове за лошото качество на изпълнение на новата сграда. Според свидетели обектът се е наводнил още при първия сериозен дъжд. Шефът на общинското предприятие "Инвестиционна политика" Валентин Вълканов потвърди този факт, но подчерта, че проблемът е отстранен. "Сифоните, по които трябва да се оттича водата, не бяха направени както трябва. Накарахме ги да ги развалят и да ги направят наново. Вероятно грешката е на някой майстор. Такива неща се случват в хода на строителството, не е нещо страшно", обясни Вълканов.

Дали общината може да има претенции за забавеното завършване на детската градина, ще реши РДНСК, която ще назначи комисията по приемането на обекта, тъй като общината няма правомощия да го пусне в експлоатация сама. Местната администрация ще има свой представител в нея. На практика от решението на държавния контролен орган зависи дали общината ще получи неустойки. Възможността за това вече е подложена на съмнение. Оправданието за фирмата е, че тя била спряна да извършва строителни дейности заради лошите метеорологични условия в предишните месеци. Поради тази "уважителна" причина може да се окаже, че всъщност закъснение няма. Друг е въпросът, че когато общината и "Стоянстрой" са подписвали договора помежду си, би трябвало да са наясно, че четирите месеца за изграждането на сградата обхващат зимата. Явно тогава някой услужливо си е затворил очите за този факт. Дали тази тенденция ще продължи, сега ще зависи от РДНСК.

Жители на блок 20, съседен на детските градини "Българче" и "Маргаритка", са доста недоволни от това, което е донесло за тях новото разширение. Алеята, по която те са стигали до входовете на дългата кооперация, вече на практика не съществува. Това се е случило заради тежката строителна техника, която буквално е разорала междублоковото пространство, превръщайки го в калище. "Сега, като завали, цялата пръст тръгва надолу и по алеята не може да се минава. Казахме на строителите и на хората от общината да направят нещо. Те дойдоха и изсипаха една черна пръст, дето щяла да задържи калта", разказа ни съсед на строителния обект. По негови думи мнозинството от жителите в блока искат подходът към домовете им да се възстанови, както и да се използва сегашният момент за изграждането на нормални паркоместа.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: