Нови 17 медици са готови за работа в спешните екипи на плажовете

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:04 / 12.05.2009
1072
Лекарите, фелдшерите и медицинските сестри, които ще бъдат включени в екипите на плажната ивица, от тази година ще работят само след получен сертификат за правоспособност. За тази цел в ДКЦ I "Света Клементина" преди празниците бе организиран тридневен семинар за обучение за оказване на спешна помощ при водни инциденти. Един от лекторите бе управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов, а основният лектор бе доц. д-р Вилиян Платиканов, началник на КАИЛ - Клиниката за анестезиология и активно лечение в УМБАЛ "Св. Марина". Доц. Платиканов съгласува програмата на обучението с републиканския специалист по анестезиология и реанимация доц. Георгиев, а самият варненски специалист има защитена правоспособност за организирането на подобни курсове и издаването на сертификати. Документите бяха връчени на 17 медици - 8 медицински сестри, двама фелдшери и 7 лекари, които вече са готови за работа в спешните екипи на плажовете през летния сезон. Една част са от бившата Градска болница, а останалите са от други лечебни заведения. Сертификатът е издаден от името на Медицинския университет "Проф. д-р П. Стоянов"- Варна, и удостоверява завършването на допълнително обучение за оказване на спешна медицинска помощ при водни инциденти, съобщи управителят на ДКЦ I "Света Клементина" д-р Иван Иванов.

След общо въведение в условията, при които се осъществява медицинското осигуряване на големи групи почиващи, изнесено от д-р Иван Иванов, курсистите получиха знания за оказване на първа помощ с посочване на най-важните показатели, характеризиращи жизнената активност. Наблегна се на различните състояния, при които трябва да се действа бързо и адекватно на морския бряг при водни инциданти, като остра дихателна недостатъчност и клинична смърт, давене и удавяне - особености и лечение. Курсистите се запознаха с базата за първа помощ и лечение при инциденти на почиващи, като алергични реакции, сърдечни кризи, неврологични кризи, кръвоизливи, костни фрактури и др. Специално внимание бе отделено и върху дейностите, които трябва да осъществява и медицинската сестра на плажа. Представиха се пособията за оказване на първа помощ при дихателна недостатъчност и сърдечно спиране, включително кислородотерапия и хипербарна оксигенация, както и преценка на състоянието за трансфер в болница, когато е необходимо. Последният ден на курса бе посветен на придобиването на практически умения за оказване на спешна помощ при водни инциденти, демонстрирана върху манекени.

Почти всички от завършилите курса ще бъдат включени в специализираните екипи на ДКЦ I "Св. Клементина", които по традиция вече четвърта година ще обслужват основните варненски плажове, обекти в курорта "Св. Константин" и други плажни ивици. При възможност и след договаряне с концесионерите, тази година обектите богат да бъдат увеличени, което ще е още един плюс за морската столица, осигуряващи спокойствието, здравето и безопасността на плажуващите наши и чужди туристи. Единственият по-сериозен проблем е транспортът, тъй като ако се увеличат обектите, ще има нужда от поне още един реанимобил, добави още д-р Иван Иванов.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).