Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нови 17 медици са готови за работа в спешните екипи на плажовете
Автор: Екип Varna24.bg 13:04 / 12.05.2009Коментари (0)1072
© Varna24.bg
Лекарите, фелдшерите и медицинските сестри, които ще бъдат включени в екипите на плажната ивица, от тази година ще работят само след получен сертификат за правоспособност. За тази цел в ДКЦ I "Света Клементина" преди празниците бе организиран тридневен семинар за обучение за оказване на спешна помощ при водни инциденти. Един от лекторите бе управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов, а основният лектор бе доц. д-р Вилиян Платиканов, началник на КАИЛ - Клиниката за анестезиология и активно лечение в УМБАЛ "Св. Марина". Доц. Платиканов съгласува програмата на обучението с републиканския специалист по анестезиология и реанимация доц. Георгиев, а самият варненски специалист има защитена правоспособност за организирането на подобни курсове и издаването на сертификати. Документите бяха връчени на 17 медици - 8 медицински сестри, двама фелдшери и 7 лекари, които вече са готови за работа в спешните екипи на плажовете през летния сезон. Една част са от бившата Градска болница, а останалите са от други лечебни заведения. Сертификатът е издаден от името на Медицинския университет "Проф. д-р П. Стоянов"- Варна, и удостоверява завършването на допълнително обучение за оказване на спешна медицинска помощ при водни инциденти, съобщи управителят на ДКЦ I "Света Клементина" д-р Иван Иванов.

След общо въведение в условията, при които се осъществява медицинското осигуряване на големи групи почиващи, изнесено от д-р Иван Иванов, курсистите получиха знания за оказване на първа помощ с посочване на най-важните показатели, характеризиращи жизнената активност. Наблегна се на различните състояния, при които трябва да се действа бързо и адекватно на морския бряг при водни инциданти, като остра дихателна недостатъчност и клинична смърт, давене и удавяне - особености и лечение. Курсистите се запознаха с базата за първа помощ и лечение при инциденти на почиващи, като алергични реакции, сърдечни кризи, неврологични кризи, кръвоизливи, костни фрактури и др. Специално внимание бе отделено и върху дейностите, които трябва да осъществява и медицинската сестра на плажа. Представиха се пособията за оказване на първа помощ при дихателна недостатъчност и сърдечно спиране, включително кислородотерапия и хипербарна оксигенация, както и преценка на състоянието за трансфер в болница, когато е необходимо. Последният ден на курса бе посветен на придобиването на практически умения за оказване на спешна помощ при водни инциденти, демонстрирана върху манекени.

Почти всички от завършилите курса ще бъдат включени в специализираните екипи на ДКЦ I "Св. Клементина", които по традиция вече четвърта година ще обслужват основните варненски плажове, обекти в курорта "Св. Константин" и други плажни ивици. При възможност и след договаряне с концесионерите, тази година обектите богат да бъдат увеличени, което ще е още един плюс за морската столица, осигуряващи спокойствието, здравето и безопасността на плажуващите наши и чужди туристи. Единственият по-сериозен проблем е транспортът, тъй като ако се увеличат обектите, ще има нужда от поне още един реанимобил, добави още д-р Иван Иванов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: