Нови идеи за порта, още е тайна какви

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:01 / 14.08.2009
7579
Разговори в Министерство на транспорта за прокарване на идеята, новото пристанище на Варна да бъде като това в Барселона, предвижда испанския посланик у нас Н.П. Хорхе Фуентес Монсонис-Вилайонга. Той се срещна с кмета Кирил Йорданов, по време на посещението си в морската столица. Градоначалникът коментира от своя страна, че и новият състав на транспортното ведомство гледа благосклонно конкретно на този проект. Там обаче имали и нови идеи, но кметът не конкретизира какви. Проектът за преместването на контейнерния терминал и построяването на негово място на атракционна зона бе широко обсъждан още по времето на предишния кабинет. Според плановете родният порт трябва да заприлича на тези в Барселона, Генуа или Ливърпул.

Около 50 000 испански туристи са посетили страната ни през миналата година, съобщи още посланикът. По думите му, въпреки кризата спад не се отчита и този сезон бройката ще е същата. "Испанците продължават да пътуват в чужбина, включително и в България", коментира Монсонис-Вилайонга. Той допълни, че посещенията на чужди туристи в родната му страна са намалели с около 14%, но въпреки това Испания остава втората най-посещавана дестинация в света, след САЩ. Посланикът посочи и че в Испания в момента живеят постоянно около 200 000 българи. Предстои да бъде назначен почетен консул на Испания във Варна. Вече е назначено и първото интервю с един от кандидатите, който е варненец от арменски произход, съобщи още испанският посланик.

Има голяма вероятност Монсонис-Вилайонга, да се включи в градските тържествата, организирани по повод Деня на Варна - 15 август, след като получи специална покана от кмета. Дипломатът е посланник в България за втори път. Този пост той е заемал и в периода от 1993 до 1997 г.

Източник: в. "Позвънете"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).