Нови пешеходни пътеки улесняват незрящите варненци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:01 / 01.08.2018
2301
Започна изграждането на специализирани съоръжения, предназначени за хората със зрителни затруднения, във варненския район "Младост“. Те ще осигуряват достъпен маршрут и ориентация на хората в неравностойно положение в района. 

Районът е много комуникативен и от съоръженията ще се възползват много хора с двигателни, зрителни и слухови нарушения. Това съобщи пред телевизия "Черно море“ Иво Кутев, гл. експерт "Комуникации и безопасност на движението“ в дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към община Варна. 

"Пешеходната пътека, която се изгражда, представлява нормална пешеходна пътека, отговаряща на всички наредби, но част от нея е с паважна настилка. Тя ще осигурява достъпен маршрут и ориентация на хората със зрителни увреждания“, каза той. 

Община Варна работи за осигуряването на достъпна среда във всички райони на града. 

"Във всички проекти, които се одобряват в община Варна, следим за достъпните маршрути, за понижаването на бордюрите в зоната на пресичанията, т.е., всички елементи на достъпната среда в града. Това е доста наболял въпрос. Следваме всички нормативи, за да постигнем една добра среда на живота в града“, добави Иво Кутев. 

В района вече приключва изграждането на една от пешеходните пътеки. Преди нейното поставяне преминаването на хората е било почти невъзможно през недостъпната и кална зона. 

"Тук минават хора с двигателни увреждания, с бастуни, с патерици, членове на нашата организация - също. До детската ясла раздават социалната трапезария. И аз живея тук и това ми е най-късото разстояние“, коментира Мая Шиячка от Съюза на слепите – Варна. 

От Съюза на слепите във Варна настояват пешеходните пътеки, които се изграждат, да обхванат по-голяма траектория, за да могат нуждаещите се да се движат безопасно в района и да имат достъпна среда.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нов пожар край Варна, изгоря къща
Младежи нахлуха в Община Варна
Варненци търсят нов изпълнител за събора "Аспарухово пее и танцув...
Картинката по родните плажове: Завишени цени на шезлонги и чадъри...
Гордостта на морска България отново ще плава
Цените на имотите в морската столица скочиха толкова, че изпревар...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).