Нови питомци обагрят зоопарка във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:18 / 29.05.2010
1096
Същински ренесанс започва във варненската зоологическа градина с идването на лятото и раждането на нови питомци. В зоопарка вече щъкат две мечета на мечешкото семейство Свобода и Карамуш. Родените преди 4 месеца зверчета приковават погледите на посетителите, а служителите в зоокъта се грижат за тяхната сигурност. Тъй като в природата на мечките е заложена агресия от страна на мъжкия към малките, румънският мечок Карамуш е отделен от тях. „Мъжките имат инстинкта да владеят женската. В много от случаите те посягат на малките, а даже и ги убиватза да остане майката само тяхна", обясни сложната мечешка природа ветeринарният техник Симеон Михайлов. Той добавя, че за да не нарани малките, Карамуш все още не е преместен от зимното в лятното помещение, както е направено с почти всички животни в градината. Останали само маймуните, яванският макак и папагалите. За прехвърлянето на животните от едното в другото помещение служителите на зоокъта използват храна за примамка.

От около две седмици са започнали да захранват двете малки мечета с каша, плодове и бисквити. Особени грижи се полагат за тези питомци, които се очаква да дадат поколение. „В момента е периодът на люпене на птиците. Сега се занимаваме с кокошовите и водоплаващите", обясни ветеринарният лекар в зоокъта Детелина Андреева. Тя обясни, че тази година този период малко е позакъснял - започнал в края на март. Очаква се той да приключи през юли. До тогава служителите на градината ще насаждат пуйки и кокошки, които да мътят яйцата си. През това време се очаква и друг бейбибум - този при тревопасните.

„Очакваме в скоро време да се родят нови еленчета-лопатарчета. Двете ни лопатарки са бременни. Освен това ламата също чака бебе, както и кенгуруто", обясни още Андреева. Тя добави, че за кенгуруто не е много ясно кога ще излезе на бял свят, защото бременността протича един месец, но малкото може да стои в торбата на майката и 7 месеца. Служителите и посететителите на варненската зоологическа градина вече се радват на нови рожби. В сряда на бял свят се появило благородно еленче. Преди 10-ина дни пък друга женска родила още едно. Особено старание ветеринарните техници влагат при гледането на елените, защото има опасност те да контузят женските с рогата си. „Периодично изрязваме рогата на мъжкия, защото, когато сипем храна в хранилката, той не се замисля, че може да нарани бременната женска", разясни Михайлов. Той добави, че еленските рога са опасно оръжие защото са твърди като кремък.

При посещение в зоопарка не могат да останат незабелязани и черните лебеди. Когато се доближи някой от посетителите до клетката им, те правят впечатление на дружелюбни. Вървят редом с него, а ако направи кръгом, птицата с внушителни размери го следва. „Не се залъгвайте. Те са нападателни птици, и по-специално мъжкият индивид. Това, че те следват, означава, че се готвят за атака", предупреди ни техникът Симеон Михайлов. Той добави, че много често, когато не били в добро настроение, мъжкият и женският се кълвели по между си. Самият Михайлов е отнасял синини по краката от мощните птици, когато е влизал в клетката им. Ръководителите във варненските училища и детски градини и тази година не пропускат слънчевото време, за да изведат малчуганите. Второкласниците от ОУ „Кирил и Методий" като повечето деца се бяха наредили пред клетката на лъвовете и се дивяха на огромните зъби и грива. Не по-малко интересни и забавни се оказаха обаче и пуйките. Те, като един своеобразен хор, позволяваха да бъдат дирижирани от посетителите. При всеки един по-силен звук или пляскане пуйките надаваха писък.

Източник: в. "Позвънете"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).