Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Нови питомци обагрят зоопарка във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:18 / 29.05.2010Коментари (0)1096
© Varna24.bg
Същински ренесанс започва във варненската зоологическа градина с идването на лятото и раждането на нови питомци. В зоопарка вече щъкат две мечета на мечешкото семейство Свобода и Карамуш. Родените преди 4 месеца зверчета приковават погледите на посетителите, а служителите в зоокъта се грижат за тяхната сигурност. Тъй като в природата на мечките е заложена агресия от страна на мъжкия към малките, румънският мечок Карамуш е отделен от тях. „Мъжките имат инстинкта да владеят женската. В много от случаите те посягат на малките, а даже и ги убиватза да остане майката само тяхна", обясни сложната мечешка природа ветeринарният техник Симеон Михайлов. Той добавя, че за да не нарани малките, Карамуш все още не е преместен от зимното в лятното помещение, както е направено с почти всички животни в градината. Останали само маймуните, яванският макак и папагалите. За прехвърлянето на животните от едното в другото помещение служителите на зоокъта използват храна за примамка.

От около две седмици са започнали да захранват двете малки мечета с каша, плодове и бисквити. Особени грижи се полагат за тези питомци, които се очаква да дадат поколение. „В момента е периодът на люпене на птиците. Сега се занимаваме с кокошовите и водоплаващите", обясни ветеринарният лекар в зоокъта Детелина Андреева. Тя обясни, че тази година този период малко е позакъснял - започнал в края на март. Очаква се той да приключи през юли. До тогава служителите на градината ще насаждат пуйки и кокошки, които да мътят яйцата си. През това време се очаква и друг бейбибум - този при тревопасните.

„Очакваме в скоро време да се родят нови еленчета-лопатарчета. Двете ни лопатарки са бременни. Освен това ламата също чака бебе, както и кенгуруто", обясни още Андреева. Тя добави, че за кенгуруто не е много ясно кога ще излезе на бял свят, защото бременността протича един месец, но малкото може да стои в торбата на майката и 7 месеца. Служителите и посететителите на варненската зоологическа градина вече се радват на нови рожби. В сряда на бял свят се появило благородно еленче. Преди 10-ина дни пък друга женска родила още едно. Особено старание ветеринарните техници влагат при гледането на елените, защото има опасност те да контузят женските с рогата си. „Периодично изрязваме рогата на мъжкия, защото, когато сипем храна в хранилката, той не се замисля, че може да нарани бременната женска", разясни Михайлов. Той добави, че еленските рога са опасно оръжие защото са твърди като кремък.

При посещение в зоопарка не могат да останат незабелязани и черните лебеди. Когато се доближи някой от посетителите до клетката им, те правят впечатление на дружелюбни. Вървят редом с него, а ако направи кръгом, птицата с внушителни размери го следва. „Не се залъгвайте. Те са нападателни птици, и по-специално мъжкият индивид. Това, че те следват, означава, че се готвят за атака", предупреди ни техникът Симеон Михайлов. Той добави, че много често, когато не били в добро настроение, мъжкият и женският се кълвели по между си. Самият Михайлов е отнасял синини по краката от мощните птици, когато е влизал в клетката им. Ръководителите във варненските училища и детски градини и тази година не пропускат слънчевото време, за да изведат малчуганите. Второкласниците от ОУ „Кирил и Методий" като повечето деца се бяха наредили пред клетката на лъвовете и се дивяха на огромните зъби и грива. Не по-малко интересни и забавни се оказаха обаче и пуйките. Те, като един своеобразен хор, позволяваха да бъдат дирижирани от посетителите. При всеки един по-силен звук или пляскане пуйките надаваха писък.

Източник: в. "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: