Новите правила за детските градини разбуниха духовете

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:25 / 15.11.2008
960
Децата на студентите, обучаващи се във Варна, ще бъдат записвани с предимство в детските градини и ясли. Това предвиждат изготвените от община Варна нови правила за прием, които вече са разпространени в детските заведения и успяха да предизвикат паника сред част от варненските родители. Критериите влизат в сила със заповед на кмета на Варна Кирил Йорданов от 4 ноември тази година. С привилегии ще се ползват и децата със заболявания, сираците или полусираците, децата, настанени в приемни семейства, тези, на които поне един от родителите е с инвалидност от 71 до 100%, както и деца от семейства, в които поне един от родителите е медицински работник (за ясла) или учител (за детска гардина).

Предимства ще имат и близнаците, както и многодетните семейства и такива с деца със заболявания. За да се възползват от привилегиите обаче, родителите трябва да имат постоянен адрес към прилежаща на детското заведение територия.

Заявленията за постъпване в детско заведение могат да се подават от първия работен ден след зимната ваканция на текущата календарна година до 10 май. Целогодишно се приемат молбите на родителите на децата от ІІ и ІІІ възрастова група. 1 април - 10 май е периодът, в който могат да се подадат заявления за първа възрастова група за следващата учебна година.

В молбите трябва задължително да бъдат изписани трите имена на детето, ЕГН, постоянен адрес на родителите и телефон за връзка. Те трябва да представят и акт за раждане на детето, като ксерокопието на същия остава в детското заведение. Приемането на децата става по реда на входящия номер, с изключение на тези, които ползват предимства. Родителите трябва да запишат наследниците си

до седмица след обявяването на списъците с приетите деца. При липса на свободни места, от здравната и образователната дирекция трябва да предложат на родителите места в други заведения, в случай че има такива. Новите правила важат и за детските ясли и градини със специален режим на приемане. Семействата, чиито деца са приети, са длъжни да се запознаят с правилника на дейността на съответното детско заведение, гласят още критериите.

В тях ще настъпят някои корекции, каза за "Позвънете Новини" шефът на здравната дирекция в общината доц. д-р Добрин Радев. Той не пожела да конкретизира какви ще бъдат промените, но намекна, че най-вероятно ще бъдат коригирани включените в правилата привилегии.

Предвижда се промените, които ще направи администрацията, да бъдат обсъдени на следващата сесия на Общинския съвет. Издадената от кмета заповед е в отговор на решение на местния парламент, каза още доц. Радев. Той бе категоричен, че новите правила не касаят вече приетите деца. От общинската администрация са решили и да проучат какви са нагласите на родителите, чиито деца посещават детски градини и ясли. Те попълват анкети, в които могат да споделят какво е мнението им за предлаганата услуга и обслужването на децата им.

Източник: в. "Позвънете Новини"


Виж коментарите (0)

Още по темата (27):
23.02.2010 2200 места за малчугани в първа група предвиждат от общината
17.02.2010 Варненските майки срещу кмета с петиция и протест
25.11.2009 Без опашки за детските градини, приемат децата на случаен принцип
19.11.2009 Готвят нови правила за прием в градините
26.09.2009 Проверяват ремонта на детските градини
05.06.2009 Родители: 630 деца остават извън детските градини, Общината лъже
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).