Новият път през Аспаруховия парк се строи с рекордни темпове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:44 / 23.11.2012
1134
Започнатият едва предишната седмица нов път през Аспарухов парк се строи с рекордни за община Варна темпове, видя екип. Явно нито застудяването, нито дъждът могат да спрат този очевидно приоритетен обект. След като за проправянето му бяха отсечени над 70 дървета, трасето на бъдещата еднопосочна пътна отсечка вече се оформя с бордюри. Това се случва, преди дори да са прибрани трупите и клоните на акациите, които общината обяви за саморасли и без стойност за зелената система на града и в частност на Аспарухов парк. Разбира се, в тази скорост на пътното строителство няма нищо лошо, особено ако тя се постига при всички подобни обекти на територията на града. Опитът обаче сочи, че това далеч не е така.

Бързането за изграждането на пътя буди вече и известни притеснения. Те са свързани с възможността времето да се развали, преди да е положен асфалтът, и така въпреки цялото бързане той да бъде довършен чак напролет. Друг вариант е пък настилката да се положи, дори при неподходящи условия, само и само новата отсечка да се затвори. Това пък може да доведе до дефекти, които да се проявят прекалено скоро. Разбира се, това са само догадки на учудени от скоростта на изграждането на пътя граждани. Думата кога и как трябва да приключи обектът е на специалистите, които явно виждат шанс да приключат алеята, която придоби характера на улица, възможно най-бързо.

Странни дупки зеят в Аспаруховия вал

В основата на историческия паметник Аспарухов вал в едноименния парк зеят дупки с неясен произход. Има вероятност те да са направени от иманяри, решили да проверят какво има в основата на древното укрепително съоръжение, датиране от времето на създаването и утвърждаването на Първото българско царство. Как и от кого са изровени дупките, е неизвестно, но най-вероятно за целта не е използвана техника.

Скептици са на мнение, че рововете не са дело на човек, а по-скоро на едри кучета, които се разхождат в Аспаруховия парк, включително и по вала. Историческият паметник не е ограден по никакъв начин, а също така не е обозначен като такъв. На мястото няма дори и елементарна табела, която да дава информация за обекта, да не говорим за уникалната му стойност като свидетелство за българската история. Издигнатият преди десетилетия паметник на Аспаруховия воин и две търкулнати делви са единствените "украшения" на вала, който има всички основания да се смята за най-важната забележителност в южния район на града ни.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).