Нужни са много средства за проучване на предхристианското минало на "Аладжа манастир", заяви Валери Кинов

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:18 / 02.12.2008
529
Необходими са много средства за мащабни разкопки в района на скалния комплекс „Аладжа манастир" край Варна, заяви уредникът на комплекса Валери Кинов. По негови думи, липсват исторически данни за по-далечното минало на манастира. Той уточни, че вероятно първите отшелници са се настанили в отделни пещери, а се предполага, че самият манастир е основан скоро след официалното приемане на християнството в България. Кинов допълни, че за предхристиянския период се съди по проучвания, които включват само обикаляне на терена поради липса на средства за разкопки. Той уточни, че със сигурност е установено, че районът е бил обитаван и в по-далечно минало. Кинов поясни, че след иманярски набези екип от учени е открил тракийски керамични съдове. Намерени са също отделни предмети от прабългарския бит, както и монети от Римската империя.

В процес на изработка е фантастичен комикс, чиято цел е да популяризира скалния комплекс „Аладжа манастир" край Варна, заяви Валери Кинов. Кинов вече е подготвил сценария, а по рисунките работи варненския художник Владимир Димитров. Комиксът ще бъде черно-бял и ще се финансира от рекламите, които ще бъдат поместени в него. Очаква се първата книжка да бъде публикувана през март 2009-та година. Сценарият включва както пътувания в паралелни вселени, така и народни легенди, исторически данни и различни хипотези за историческото развитие на региона. Кинов заяви, че според една от интересните хипотези, в далечното минало Варненският некропол е бил покрит от Черно море. Той допълни, че съществува и легенда за митичен покровител на манастира, скрил ценни предмети от „Аладжа манастир" и още 12 монашески обители в подземия при падането на България под властта на Османската империя.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).