В същото време обаче д-р Поптомова отчете, че при по-задълбочен анализ се оказало, че децата в градините консумират "не много, но повече колбаси за сметка на месото и повече олио вместо краве масло". В дневните дажби в градините по-ниски от препоръчителните количества били и макаронените изделия, ядките, зърнените храни и зеленчуците. "Съдържащите се в тях основни вещества - белтъчини, мазнини и въглехидрати, се компенсират до някаква степен с повишеното потребление на брашно. Но то като състав не може да замени зърнените храни по отношение на минералите и витамините", посочи д-р Поптомова. Млечните продукти като цяло били достатъчно, но не и млякото - кисело и прясно. По-малко се оказват и предлаганите пресни зеленчуци като салати и гарнитури, както и ашурето, показва проучването.
Благодарение на това, че наблюдението се извършва всяка година, лекарите от Районната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве отчитат, че много по-често в сравнение с предходни години в менюто на децата присъства зеленчуков микс вместо консервирани зеленчуци. На закуска се предлага корнфлейкс с мляко, мюсли и пр. Всяка седмица в градините се дава риба, като количеството е леко над препоръчителното - 106%. Това е крачка напред, категорична е д-р Поптомова. Според нея може да се намали още и количеството захар, което се влага в дневната дажба на малчуганите.
Източник: в. "Позвънете новини"