Нужно е повече месо в менюто на децата в детските градини | ||||||
| ||||||
3-5 процента е отклонението от препоръчителните количества разнообразни храни в дневното меню на детските градини във Варна. В края на миналата година са били проучени количествено и качествено порциите, които се предлагат за ден в 10 детски заведения в морската столица. "Напълно са задоволени нуждите от млечни продукти, риба, пресни плодове, яйца и мазнини в изследваните от нас продуктови набори", каза за "Позвънете Новини д-р Людмила Поптомова, гл. инспектор в дирекция "Опазване на общественото здраве" на здравната инспекция във Варна. Храните от различните групи били съобразени със съвременните концепции и с традициите у нас. В същото време обаче д-р Поптомова отчете, че при по-задълбочен анализ се оказало, че децата в градините консумират "не много, но повече колбаси за сметка на месото и повече олио вместо краве масло". В дневните дажби в градините по-ниски от препоръчителните количества били и макаронените изделия, ядките, зърнените храни и зеленчуците. "Съдържащите се в тях основни вещества - белтъчини, мазнини и въглехидрати, се компенсират до някаква степен с повишеното потребление на брашно. Но то като състав не може да замени зърнените храни по отношение на минералите и витамините", посочи д-р Поптомова. Млечните продукти като цяло били достатъчно, но не и млякото - кисело и прясно. По-малко се оказват и предлаганите пресни зеленчуци като салати и гарнитури, както и ашурето, показва проучването. |
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg