Няма бум на остри чревни инфекции през лятото в района на Варна, според РЗИ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:13 / 16.08.2011
668
Няма бум на остри чревни инфекции през това лято в района на Варна. Това каза д-р Светла Станева, зам.-дир. на Регионалната здравна инспекция във Варна. От началото на месец август, регистрираните случаите на остри ентероколити с недоказан причинител са 114, срещу 134 за същия период на миналата година. Повече са регистрираните салмонелози, шигелози и колиентерити, съответно по 4 случая на салмонелоза и шигелоза и 2 случая на колиентерит, като д-р Станева уточни, че това са ешерихия коли, за които се зашумя напоследък. Трима са болните от вирусен Хепатит, срещу двама за същия период на месец август на 2010 година. По-малко са болните от началото на годината от остър ентероколит. Д-р Светла Станева поясни, че от началото на 2011година броя на болните с остър ентероколит, без доказан причинител са 1 192. За същия период на 2010година, болните са 1 250. Почти няма разлика и в броя на регистрираните болни от колиентерит, съответно 28 случая за 2011г. срещу 26 случая за 2010 година. При салмонелозата, случаите за 2011 година са 39, докато през 2010 година случаите са 35. Малко повече са болните от вирусен хепатит през тази година - 67 са случаите до момента срещу 48 случая през изминалата година. Увеличават се и случаи на шигелоза, като от началото на годината случаите са 12, а през миналата година случаите са били седем. Д-р Станева подчерта, че има известна динамика, но категорично не може да се говори за бум от остри чревни инфекции.

Тя посочи, че специалистите от Регионална здравната инспекция работят изключително активно с общо практикуващите лекари, с медиците в лечебните заведения по курортните комплекси и с лабораториите, които извършват диагностика на тези заболявания. По нейни думи, това, което има като ситуация по отношение на чревните инфекции е резултат от общите усилия на медицинските специалисти от извън болничната мрежа и специалистите в РЗИ Варна, за правилна и точка оценка на разпространението на чревните инфекции.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).