Няма да "газим“ бележити личности на новата пешеходна зона в центъра на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
14:07 / 11.01.2013
734
Екипът, изготвил проекта за преобразяването на пешеходната зона в центъра на Варна, е прекроил спорната си идея в настилките да се втъче информация за бележити личности. Архитектите са се съобразили с някои от критиките, които бяха отправени по адрес на разработката им, и са потърсили компромисен вариант да популяризират културата и историята на морската столица. Вместо в месингови плочи на площада, историческите факти ще бъдат представени на специални постаменти. Това разкри пред "Черно море" зам.-кметът арх. Димитър Николов. Днес той ще внесе в Министерството на регионалното развитие и благоустройството документите, с които община Варна ще кандидатства за финансиране на проекта за реконструкция и естетизация на главната пешеходна зона и зоната за отдих в центъра на града.

Апликационната форма е подплатена с готов технически проект и строително разрешително. Очакваме отговор от министерството в рамките на 3 месеца, но възнамеряваме веднага да задвижим процедурите за обществената поръчка за избор на изпълнител. Целта е реализацията на проекта да започне възможно най-скоро, разясни арх. Николов.

Както "Черно море" вече писа, проектът за пешеходната зона на "Обединение Одесос 2012" бе избран от експертно жури с председател зам.-министъра на културата Георги Стоев.

Варна ще се бори за пълния размер на еврофинансиране - до 10 млн. лв.

На този етап по европейската програма се отпускат до 5 млн. лв., 85% от които ще бъдат покрити от Европейския фонд за развитие, 10% - от националния бюджет, а 5% са собствен принос на общината. След освобождаването на целия финансов ресурс ще се търсят пари и за допълнителни обекти. За всеки от тях могат да се осигурят до 500 000 лв., но общата им стойност не трябва да надхвърля 5 млн. лв.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).