Няма да режат парите за наградите "Варна"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:57 / 01.03.2011
547
Няма да се стигне до орязване на парите за наградите "Варна" в раздел "Изкуство и култура", стана ясно вчера на заседание на ресорната общинска комисия. След бурни дебати между тримата присъстващи съветници предложението за промяна на статута в крайна сметка не бе прието. Внесеният от председателя на комисията Константин Трошев нов вариант бе окачествен като противоречив и неточен. Той включва групиране на номинациите за изкуство и култура в 4 раздела - музика, сценично изкуство, визуално изкуство и литературно творчество, и ако бе приет, щеше да доведе до намаляване броя на отличените с авторитетния приз. По-малки трябваше да бъдат и паричните измерения на наградите. След промяната на статута отличените индивидуални изпълнители щяха да получават по 1200 лева, а колективните - по 2000.

Предвидено бе орязване на средствата и за голямата награда "Варна" за цялостно творчество. Константин Трошев уточни, че става въпрос за парично поощрение в размер на 3000 лева. 

Преди да бъде окончателно отхвърлено предложението, бе обсъдена възможността за свикване на извънредно заседание на комисията преди следващата сесия на Общинския съвет. Целта бе предизвикване на широко обществено обсъждане на статута на наградите "Варна" с участието на представители на творческите гилдии. В крайна сметка бе изтъкнато, че такова процедурно решение, взето в присъствието на 3-ма от 11-те членове на комисията, няма да бъде обосновано, особено от морална гледна точка, защото става въпрос за културното развитие на Варна, на което в последно време не се обръща достатъчно внимание.

Източник: в. "Черно море"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).