Няма да успеем да изпълним бюджета в приходната част, предупреди съветник

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:14 / 24.10.2008
585
Категорично бюджетът няма да бъде изпълнен в приходната си част до края на годината. Това заяви общинският съветник и доскорошен шеф на дирекция "Финанси и бюджет" в община Варна Димо Стоев при приемането на актуализацията му. Той подчерта, че е било задължително да се запази поне макрорамката, а не да се увеличава с допълнителни 1,6 млн. лв. Пагубно ще бъде, да не казвам фатално, ако наистина бюджетът не бъде изпълнен в приходната си част, предупреди той. Съветникът посочи, че санкциите за общината ще бъдат жестоки. Той определи подобен развой на събитията като убийствен за Варна. "Трябваше да се предприемат крути мерки за свиване на разходите", коментира Стоев.

Вместо това местната администрация залага прекалено много на показни мероприятия, заяви той. По думите му и самият начин на съставяне на бюджета е неправилен. Първо се набелязват разходите за показност, а след това се търсят пари за реализацията им. Вина обаче нямат финансовите служби в общината, политиката и тенденциите се определят от кмета, подчерта Стоев. Той възропта и срещу това, че администрацията така и не предложи подробен анализ на моментното състояние и мерки, с които затрудненията да се преодолеят.

Най-лошото е, че се възлагат мероприятия по параграфи и дейности без възлагателни писма, по устно нареждане на градоначалника, твърди още бившият общински шеф. В последствие финансовите служби и ресорният заместник-кмет трябва да правят сложни гимнастики, за да узаконят вече реализираните разходи, обясни практиката обявеният за финансист №1 на България Стоев. По думите му, това много лесно може да се провери по документи.

Разчитам с разработената от мен система да уловя, ако има подобни различия, закани се той. Там фалшификации са невъзможни и при една проверка веднага ще лъснат. Стоев посочи, като най-пресен нагледен пример канализацията на "Галата". Едва след приключването на цял етап от строителните дейности преди броени дни се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, заяви той. С това се нарушават много закони и цялостната система по финансово управление и контрол.

"Най-лошото е, че в началото на годината в бюджета се заложиха няколко милиона лева за мероприятия, които се извършиха още в през 2007 г. Ние, добрите общински съветници, си вдигнахме ръката и приехме това", обърна се към колегите си Стоев. Според Димо Стоев, е неправилен и подходът при реализиране на инфраструктурните проекти. Не трябва средствата да се инвестират на парче, а целият свободен ресурс да се използва за съфинансиране на проекти по европейските програми, посочи той. Кредити в момента е абсолютно недопустимо да се теглят, категорично заяви още икономистът.

По-голяма част от общинските съветници обаче не се вслушаха в доводите на Димо Стоев и приеха актуализацията на бюджета за 2008 г.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).