Няма дарители за новата операционна на Онкото

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:37 / 15.06.2009
567
Само 4500 лв. са успели да се наберат по обяваните банкови сметка на варненския Онкодиспансер. Още през март от здравното заведение обявиха, че търсят спонсори, за да могат да изградят две операционни зали в старата сграда в "Аспарухово". Управителят на здравното заведение д-р Господин Игнатов представи и 26 позиции, за хората, които желаят да помогнат директно с медицинска апаратура или обзавеждане за хирургичните зали. Оттогава до днес обаче в набирателните сметки на здравното заведение има едва 4500 лв. "До септември, когато ще приключим с ремонта и преустройството на сградата, които правим със собствени средства, трябва да сме събрали и нужните за обзавеждането на двете операционни 380 000 лв.", каза д-р Игнатов. В противен случай хирурзите в Онкото ще се изчакват за интервенциите и ще насрочват операции и в следобедните часове. Само през миналата година в здравното заведение са направени 1547 операции - с близо 250 повече в сравнение с предходната година.

Новата сграда, в която ще се премести отделението по химиотерапия, се гради с бързи темпове - вече се прави покривът, полагат се и външните мазилки. На първия етаж вече е поставена и дограмата, но необходимите средства за операционните така и не мръдват напред. Дарители са се оказали само 5 фирми. Разчетите показват, че ремонтите и новото строителство ще глътнат средствата на здравното заведение и няма да бъде възможно със собствени сили да изгради операционна.

В същото време от няколко дни липсват около двадесетина вида лекарства, основно цитостатици, които се ползват при химиотерапиите на онкоболните. "Надяваме се до края на идната седмица проблемът да бъде разрешен. Забавянето в доставките може да се дължи и на фирмите-доставчици", лаконичен бе д-р Игнатов. Той допълни още, че регистрираните с различни онкологични заболявания през първото тримесечие на тази година са толкова, колкото са били и през същия период на миналата година.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).