Няма доброволци за гасене на огън

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:39 / 08.07.2008
1018
Във Варна няма доброволни отряди по линия на противопожарната охрана. Това съобщи началникът на сектор "Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност" гл. инспектор Тихомир Тотев. Доброволците - пожарникари заявяват желанието си да извършват дейността пред кмета на общината. Те трябва да попълнят съответните формуляри и да преминат обучение от специалисти. През този сезон обаче никой не е проявил интерес към доброволното гасене на пожари.

В селата и малките населени места пък има гасачески групи. Те са организирани с цел опазването на реколтата и горите от пожари.

"Тези групи обаче не са създадени по линия на противопожарната охрана. Те са организирани от кметовете на населените места", уточни инспекторът. "При пожар в посевите разчитаме на наши средства и сили и на помощта на арендаторите. Гасаческата група от своя страна се задейства в населеното място, докато ние пристигнем или докато ни изпратят допълнителни сили, ако са необходими", обясни Тотев.

"Кметовете са задължени да имат такива групи, но проблемът е, че селата се обезлюдяват и възрастта на доброволците се покачва", коментира инспекторът.

Гасачите за помощните операции са със средна възраст около 60 години. Изискването е в група да участват най-малко 10 души, които да са подходящо облечени и оборудвани с лопати. Кметът от своя страна има ангажимент да ги транспортира до възникналия пожар с микробус или друго превозно средство.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).