Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Няма глобени за улов на маломерна цаца във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:25 / 21.06.2011Коментари (0)2936
©
Във Варна няма глобени за улов или продажба на маломерна цаца. Установен е обаче улов на маломерен калкан. Това показа проверка.

Съгласно Закона за рибарството и аквакултурите, уловът, пренасянето, превозването и продажбата на риба и други водни организми с размери, по-малки от минимално допустимите, са забранени от 2006 г. Така например са забранени уловът и продажбата на цаца с размер под 7 см. Ограничение има и за останалите често срещани в менютата на местните заведения риби. Забранен е уловът на хамсия под 9 см, сафрид и попчета под 12 см, лаврак, лефер и паламуд под 28 см, зарган под 35 см и калкан под 45 см. Подобна забрана има и за обикновени и пясъчни скариди с дължина под 5 см и черна морска мида под 7 см. За рибите дължината се измерва от началото на главата до края на опашната перка. Мидите пък се измерват по цялата най-голяма дължина на черупката.

За спазването на забраните следи и санкционира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Приоритетно се следи размера на калкана, понеже за улова има квота, съобщи Николай Киреков - временно изпълняващ длъжността началник на варненското звено на Агенция по рибарство и аквакултури. За улов и търговия на по-малки екземпляри от деликатесната риба има и наложени актове. Такива обаче няма за по-дребна цаца и сафрид, посочи Киреков.

В Агенцията по безопасност на храните във Варна се получават сигнали за продажба на маломерна риба, най-вече на рибната борса на Централния пазар. Това обяви д-р Живка Манева - директор на Областна дирекция по безопасност на храните. Агенцията следи за качеството и безопасността на рибата, а размерът няма отношение към тях, обясни д-р Манева. Тя уточни, че сигналите се препращат по компетентност към Агенция по рибарство и аквакултури за проверка на размера и произхода на морските продукти. Сигнал към рибарската агенция се подава и ако хранителните инспектори се натъкнат на маломерни риби в заведенията.

Според действащите разпоредби всяко заведение и всеки магазин трябва да разполага с документи за произход на морските дарове. Така от Агенцията по рибарство и аквакултури могат да стигнат до рибарите. Санкцията за улов и продажба на маломерни видове е от 300 до 600 лв. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, му се налага имуществена санкция в размер от 600 до 2000 лв., се посочва в Закона за рибарството и аквакултурите.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: