Няма ръст в продажбите на йод във варненските аптеки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:31 / 17.03.2011
934
Няма ръст в продажбите на йод във варненските аптеки. Това каза Рада Пехливанова председател на съюза на фармацевтите във Варна. Към момента варненци не са изпаднали в паника, заради случващото се в Япония и търсенето на йод е за съвсем други нужди. Пехливанова посочи, че йода по началото е за външна употреба и този който се продава в аптеките не става за пиене, а трябва да бъде по рецепта и лекарско предписание.

"За момента няма паника сред хората и не забелязваме да купуват много йод", посочи фармацевтът. Пехливанова посочи, че в минимални количества йодът не е вреден, но ако се увеличи консумацията му той се натрупва в щитовидната жлеза. Тя коментира, че този който се продава в аптеката е дезинфектант и не се пие, като подчерта, че тези които се пият се изготвят по определени рецепти, а освен това има и йод за мазане на гърло. По мнение на Рада Пехливанова ако все пак радиацията достигне България то си има специални таблетки, кои Министерството на здравеопазването трябва да пусне и призова варненци да не купуват йодна тинктура, за да не навредят на здравето си. "Този йод, който е в аптеката не трябва да се пие, защото е за външна употреба", каза още фармацевтът.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).