Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Няма виновни за козирката-убиец
Автор: Екип Varna24.bg 12:02 / 13.06.2008Коментари (0)1470
© Impact Press Group
Козирката се срути на 2 януари, но отломките бяха разчистени чак два дни по-късно
Посочените в надзорната проверка на Варненска окръжна прокуратура като отговорни за неразчистените отломки на рухналата козирка-убиец, не са получили дисциплинарни наказания. Козирката над банките "Райфайзен" и Първа инвестиционна банка на бул. "Осми Приморски полк" се срути на 2 януари. Два дни нейните отломки не бяха разчистени, а след това под тях бе открит трупът на 22-годишната студентка от Несебър Гергана Велинова. По случая бяха образувани надзорна проверка, която трябваше да установи, кой е виновен за това, че отломките не са били разчистени навреме, както и разследване за установяване причините, довели до смъртта на момичето.

Първоначално проверката бе разпределена на Районна прокуратура - Варна, която не посочи виновник. Впоследствие от Варненска окръжна прокуратура заявиха, че служителите на "Гражданска защита" носят вина за това, че почистването на отломките от козирката-убиец и съответно намирането на трупа на загиналото момиче е станало едва два дни след трагедията. "Считам, че отговорните по веригата - дежурният в дежурната част на отдел "Аварийно-спасителни дейности" Борис Димитров, началникът на отдела Събенков и и.д. директорът на Дирекция "Гражданска защита" - Варна, Камен Попов не са изпълнили задълженията си, регламентирани от Закона за защита при бедствия", бе заключението на наблюдаващия прокурор от окръжното обвинение Светла Данева. Данните от проверката са, че те не са отреагирали правилно при сигнала за бедствието. Прокуратурата счита, че почистването на отломките от падналата козирка е следвало да се извърши в спешен порядък, защото със сигурност не би могло да се изключи наличието на затрупани хора. След тези констатации от окръжното обвинение бяха изпратили чрез Върховна административна прокуратура предложение до главния директор на Главна дирекция "Национална служба Гражданска защита" - София, за търсене на дисциплинарна или административна отговорност от тримата виновни.

"В продължение на 4 дни от инспектората на Министертсвото на извънредните ситуации бе извършен задълбочен анализ на нашите действия. Заключението на проверяващите беше, че служителите на дирекцията са действали адекватно и целесъобразно на 2 януари, когато се срути козирката". Това заяви за "Позвънете Новини" Камен Попов. "Преписката е непълна, според мен са нужни повече обстоятелства. Трябва по-обстойно да се прегледа случаят. По мое мнение трябва да бъдат анализирани и действията на кризисния щаб към общината". Това заяви за "Позвънете Новини" наблюдаващият преписката на варненското окръжно обвинение прокурор от Върховна административна прокуратура Димитър Стефанов. Той допълни, че до края на следващата седмица очаква "Гражданска защита" - София, да мотивират своето заключение. Разследването за причините за смъртта на Гергана ще бъде удължено с още 6 месеца. "Има конкретни насоки за това кой е отговорен за това, че козирката се е срутила, но за да бъде прецизно и пълно разследването съм поискала от главния прокурор удължаване на срока за още 6 месеца. Трябва да бъдат разпитани още лица по делегация в София, както и изготвянето на допълнителни експертизи и събирането на още доказателства". Това заяви разследващият причините за смъртта на Гергана Велинова прокурор от Окръжна прокуратура - Варна, Антоанета Генчева.

Източник: в. "Позвънете новини"




Още по темата: общо новини по темата: 40
12.01.2017 »
08.06.2015 »
30.12.2014 »
09.12.2013 »
10.04.2013 »
15.10.2012 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: