Няма желаещи ученици да учат ислям във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
08:45 / 18.10.2012
956
Във Варна и областта няма желаещи ученици, които да изучават ислям като Свободно избираем предмет или извънкласна дейност. Това съобщи Румяна Лазарова, старши експерт "Обществени науки и гражданско образование" към Регионалния инспекторат по образованието във Варна.

Според Лазарова отдавна не е проявяван интерес към обучение в тази дисциплина. Преди години имаше няколко деца, но те бяха в общините на област Варна, в самия град не е имало такива ученици. Доколкото си спомням отпреди 12 години не е имало обучение по "ислям", каза Румяна Лазарова.

Научихме обаче, че и СИП-овете по християнство не се радват на никакъв интерес. Учениците, които желаят да навлязат в дебрите на религията могат да го сторят единствено към школите на Общинския детски комплекс.

При нас има петима преподаватели-богослови, които преподават в 11 групи с по 15 деца, името на школата е "Православни християнски традиции и ценности". Това каза директорът на Общинския детски комплекс Монка Николова. Тя съобщи, че преподавателите извършват дейността си из варненските училища. Проблеми нямаме, по принцип учениците понякога са твърде заети или трудно се намират свободни кабинети в училищата, но като цяло се справяме и школата се радва на интерес, коментира Николова. Тя се похвали, че школата работи и с деца със специални потребности.

Учениците в православната школа изучават християнските празници, ритуали, история на храмовете, послания на притчите, рисуват върху изображения от икона. Обучението не е религиозно, обясни Монка Николова.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).