Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Обезщетяват съкратените в „Полимери“
Автор: Екип Varna24.bg 09:42 / 09.02.2010Коментари (0)1011
© Народно дело
Ръководството на „Полимери" АД бе принудено драстично да съкрати персонала на дружеството и да се превърне в дистрибутор на чужда продукция, която е с по-ниски цени от тези на „Полимери" заради протекциите, които получават от държавите си. Това заяви в съобщение до „Народно дело" председателят на НС на „Полимери" Николай Банев. Той обеща на всички освободени служители и работници на „Полимери", че възнагражденията им ще бъдат изплатени от печалбата от търговска дейност, която в случая задълбочава отрицателния търговски баланс на страната.

„Как ще си обясним факта, че себестойността на конкурентите на „Полимери" е по-ниска дори в Западна Европа, където цената на труда е значително по-висока? Обяснението е завидно просто - национално отговорна, антикризисна политика, позволяваща достъп до по-евтин финансов ресурс и достъп до програми, стимулиращи конкурентоспособността", твърди Банев.
„Полимери" функционира и ще продължи да функционира поради изключителната му важност за българската икономика и бит въпреки тежките условия, в които е поставено от късогледата и унизителна политика на българките държавници", посочи Банев.

„Въпреки че използва изцяло български суровини и енергия, предприятието е доведено до ситуация да плаща еленергия на два пъти по-висока цена от своите европейски конкуренти - посочи той. - Въпреки че няма нито един лев задължения към банки или други финансови институции и при 100% чисти активи, не може да получи каквото и да е търговско и инвестиционно кредитиране", посочи Банев.

Предприятието, което притежава сертификат за инвеститор клас „А" и е вложило за последните 10 години над 40 млн. евро в нови инвестиции, повече от две години не получава разрешение за строителство на собствен газопровод въпреки императивните текстове на Закона за насърчаване на инвестициите. Нещо повече - Държавната агенция по горите и Българската агенция за инвестициите явно работят в полза на чуждестранната конкуренция, не изпълнявайки задълженията си, предписани от закона. Поради липсата на разрешително за преминаване през т.нар. горски терени, на които не расте дори едно дърво, „Полимери" АД понася огромни загуби, щети и неустойки.

Преди повече от 2 години в предприятието беше построена 11-мегаватова газова когенерация на стойност 15 млн. евро, която рязко намалява себестойността на продукцията. Мълчанието на нейните турбини е още едно доказателство за престъпното отношение на българските институции към българския бизнес.

Поради липсата на желание за каквото и да е кредитиране или дофинансиране на инвестиционната програма на „Полимери" АД от българските банки не могат да бъдат пуснати в експлоатация останалите инвестиционни проекти, свързани със задължителното технологично обновление на предприятието. „Стигна се дори до абсурда „специализираната" да подпомага българския бизнес Българска банка за развитие да отговори на нашето искане, че отказва да ни кредитира поради съмнение за произхода на средствата, които са инвестирани в „Полимери" АД, въпреки че „Полимери" е публично дружество, притежаващо сертификат за инвеститор клас „А", посочва Банев.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: