Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Облакът на розовите желания" ще очарова варненци
Автор: Екип Varna24.bg 12:47 / 06.08.2024Коментари (0)1260
©
"Облакът на розовите желания“ е наименованието на изложба живопис, дело на изтъкнатия творец Николай Стоев, която ще бъде открита на 8-ми август във Варна.

Арт Галерия Le Papillon представя най-новите искрящи живописни творби на Николай Стоев, който отново ни кани в своя приказен свят, този път ситуиран някъде там до "Облакът на розовите желания“. Това е триизмерна друга реалност, създадена майсторски с техниката на класическата живопис, където като че ли всичко е възможно и достъпно, където няма неосъществими желания и несбъднати мечти. Чудатите му герои, добре познати и обичани от почитателите на неговото изкуство, ни зареждат с енергия и кураж, че всичко е лесно постижимо. Но дали е така?

Николай Стоев с богата фантазна наративност, с романтичното си отношение към Човека, разнищва философското кълбо за илюзията в живота ни. Дали ние имаме нужда от нея или я създаваме, за да улесним постигането на целите си - всеки сам за себе си ще намери отговор. Вероятно "Облакът на розовите желания“ ни привлича като сладък захарен памук, но той не може да бъде складиран и запазен за друго време. Докосвайки се до него, можем да установим илюзията, но може и да се досетим, че удовлетворението и сладостта от живота се постига с положеното усилие да осъществим силното желание. Този облак може да се разглежда и като символ на естествената потребност на човек да бъде щастлив и да мечтае. Той е метафора за онова имагинерно място, в което сме заобиколени само от любими хора, красота и хармония, където етичността във взаимоотношенията, щастието на споделянето, на заедността и сплотеността са постоянна величина. Погледнат облака от друг ъгъл възниква питането дали понякога, водени от общите убеждения, не гоним една илюзия, която всъщност не е нашата?

Николай Стоев ни подтиква към размисъл и търсене на отговорите на всички тези въпроси по най-жизнерадостния начин. С изключителен професионализъм, с богата живописност, с деликатен хумор и ненатрапчиво изразяване на философско-екзистенциалните си разсъждения, авторът ни разказва за мечтите и радостите на хората, за истински важните моменти, за търсенията и за противоречивата човешка природа. Стоев ни разкрива един витален, пищен на колорит паралелен свят, оживен от емоциите и преживяванията на типичните негови като че ли приказни персонажи. Неговите герои на пръв поглед изглеждат далеч от злободневието и дребните проблеми, но всъщност вглъбени в своя малък фантазен свят и в своите си дела, се радват на живота и се стремят към дори невъзможните си мечти, защото усърдието, упоритостта и вярата, винаги дават положителни резултати.

Николай Стоев е международно признат автор, отличен с множество награди и се радва на многобройни почитатели в България, а и още повече в Швейцария, Франция, Люксембург, Испания, Германия, Италия, Белгия, САЩ, Турция, Русия. Можем да определим стилистиката на творбите му като "магически реализъм“, макар понякога да е причислявана към наивно-примитивистична живопис, но за академичен художник с голяма взискателност, художествени познания и високи майсторски умения, работата му далеч надхвърля тази асоциативност. Всъщност, Николай Стоев представя завидно виртуозна техника и работи с маслото като древен майстор, постигайки удивително кадифена палитра и деликатна велатура. Духът на Брьогел Стари оживява в картините му, докато пред нас се разкриват нежността с привкус на Ориент и богатството на ярките, плътни и искрящи багри. Умело използвайки преходите от цвят в цвят, базирайки се на стари класически похвати на рисуване, фини линии и малки детайли, платната му трептят от живот и внушават на зрителя усещане за дълбочина, триизмерна реалност и материално усещане на обектите.

Заповядайте на откриване на изложбата на 08.08.2024 /четвъртък/ от 18:18 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon, където в компанията на автора и неговите герои ще се пренесем на "Облакът на розовите желания“!

Експозицията може да бъде видяна от 8-ми до 28-ми август 2024 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: