"Облакът на розовите желания" ще очарова варненци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:47 / 06.08.2024
1261
"Облакът на розовите желания“ е наименованието на изложба живопис, дело на изтъкнатия творец Николай Стоев, която ще бъде открита на 8-ми август във Варна.

Арт Галерия Le Papillon представя най-новите искрящи живописни творби на Николай Стоев, който отново ни кани в своя приказен свят, този път ситуиран някъде там до "Облакът на розовите желания“. Това е триизмерна друга реалност, създадена майсторски с техниката на класическата живопис, където като че ли всичко е възможно и достъпно, където няма неосъществими желания и несбъднати мечти. Чудатите му герои, добре познати и обичани от почитателите на неговото изкуство, ни зареждат с енергия и кураж, че всичко е лесно постижимо. Но дали е така?

Николай Стоев с богата фантазна наративност, с романтичното си отношение към Човека, разнищва философското кълбо за илюзията в живота ни. Дали ние имаме нужда от нея или я създаваме, за да улесним постигането на целите си - всеки сам за себе си ще намери отговор. Вероятно "Облакът на розовите желания“ ни привлича като сладък захарен памук, но той не може да бъде складиран и запазен за друго време. Докосвайки се до него, можем да установим илюзията, но може и да се досетим, че удовлетворението и сладостта от живота се постига с положеното усилие да осъществим силното желание. Този облак може да се разглежда и като символ на естествената потребност на човек да бъде щастлив и да мечтае. Той е метафора за онова имагинерно място, в което сме заобиколени само от любими хора, красота и хармония, където етичността във взаимоотношенията, щастието на споделянето, на заедността и сплотеността са постоянна величина. Погледнат облака от друг ъгъл възниква питането дали понякога, водени от общите убеждения, не гоним една илюзия, която всъщност не е нашата?

Николай Стоев ни подтиква към размисъл и търсене на отговорите на всички тези въпроси по най-жизнерадостния начин. С изключителен професионализъм, с богата живописност, с деликатен хумор и ненатрапчиво изразяване на философско-екзистенциалните си разсъждения, авторът ни разказва за мечтите и радостите на хората, за истински важните моменти, за търсенията и за противоречивата човешка природа. Стоев ни разкрива един витален, пищен на колорит паралелен свят, оживен от емоциите и преживяванията на типичните негови като че ли приказни персонажи. Неговите герои на пръв поглед изглеждат далеч от злободневието и дребните проблеми, но всъщност вглъбени в своя малък фантазен свят и в своите си дела, се радват на живота и се стремят към дори невъзможните си мечти, защото усърдието, упоритостта и вярата, винаги дават положителни резултати.

Николай Стоев е международно признат автор, отличен с множество награди и се радва на многобройни почитатели в България, а и още повече в Швейцария, Франция, Люксембург, Испания, Германия, Италия, Белгия, САЩ, Турция, Русия. Можем да определим стилистиката на творбите му като "магически реализъм“, макар понякога да е причислявана към наивно-примитивистична живопис, но за академичен художник с голяма взискателност, художествени познания и високи майсторски умения, работата му далеч надхвърля тази асоциативност. Всъщност, Николай Стоев представя завидно виртуозна техника и работи с маслото като древен майстор, постигайки удивително кадифена палитра и деликатна велатура. Духът на Брьогел Стари оживява в картините му, докато пред нас се разкриват нежността с привкус на Ориент и богатството на ярките, плътни и искрящи багри. Умело използвайки преходите от цвят в цвят, базирайки се на стари класически похвати на рисуване, фини линии и малки детайли, платната му трептят от живот и внушават на зрителя усещане за дълбочина, триизмерна реалност и материално усещане на обектите.

Заповядайте на откриване на изложбата на 08.08.2024 /четвъртък/ от 18:18 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon, където в компанията на автора и неговите герои ще се пренесем на "Облакът на розовите желания“!

Експозицията може да бъде видяна от 8-ми до 28-ми август 2024 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).