Обмислят "летящи" паралелки в Математическата гимназия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
08:50 / 12.09.2013
1577
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Захари Стоянов":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
МГ " Д-р П. Берон":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Предложение за разрешаване на казуса между Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" и ОУ "Захари Стоянов" гласуваха вчера общинските съветници от комисиите по наука и образование и собственост и стопанство в местния парламент. Вариант за разрешаване на спора и нормално стартиране на учебната година е дванайстите класове в МГ да се превърнат в т. н. "летящи" паралелки. Това означава учениците да прекарват часовете по различните учебни предмети в отделни кабинети. По този начин няма да се наложи преустройство на помещения в сградата, за да се съберат всички учащи. Общинските съветници решиха този вариант да бъде изпратен като препоръка до Регионалния инспекторат по образованието Варна. Предложението бе направено от местния лидер на НФСБ Костадин Костадинов. Тогава стана ясно още, че Министерството на образованието разучава защо в ОУ "Захари Стоянов" са приети повече ученици, отколкото може да събере сградата. Също така е поискано от директора на основното училище Тодорка Колева да предаде писмени обяснения за действията си.

Шефът на образователната дирекция в община Варна Лилия Христова посочи, че Колева е била предупредена и от РИО, и от общината да съобрази приема с материалната база. Тя допълни, че в училището са приети деца за 7 паралелки, а обявените са 6. Това създава реална опасност да има деца, които да бъдат пренасочени. До сега просветното министерство е давало съгласие броят на децата в паралелките да се завишава с 10%, за да влязат всички ученици. Тази година обаче е получен отказ.

"10 години общинският съвет се занимава с претенциите на г-жа Колева", заяви на днешното заседание съветникът Николай Джагаров. Тогава стана ясно още, че ОБС е възложил да се изготви концепция за оптимизация на училищната мрежа във Варна, като до 1 ноември трябва да е готова за сградата на МГ и ОУ "Захари Стоянов", а до 1 декември за всички останали училища на територията на общината.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (5)

Още по темата (32):
09.09.2014 Колективът на ОУ "Захари Стоянов" си иска старата директорка
09.08.2014 Броят наново класните стаи на "Захари Стоянов" и МГ
11.06.2014 От ОУ "Захари Стоянов" към Община Варна: В 21-ви век ли живеем, това ли е демокрация?
21.03.2014 По-малко първолаци в ОУ "Захари Стоянов" през новата учебна година
01.12.2013 Не е ясно кой ще ползва новото училище в "Приморски"
07.11.2013 Горещи страсти в Общината заради местене на училища
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).