Обновиха експозицията на Природонаучния музей във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:12 / 03.12.2008
622
За първи път, след 1962 г., когато Природонаучния музей във Варна е отворен за посетители, експозицията му е обновена, а от 8 декември е готов да посрещне отново гражданите и гостите на Варна. Създаден през 1960 г. за нуждите на варненските основни и средни училища, днес музея продължава да изучава и популяризира живата и нежива природа на българското черноморско крайбрежие и Черно море, като във фонда му се съхраняват над 11 000 инвентарни образци.

Напълно реорганизиран е раздел „Геология и палеонтология", където на съвременно научнопопулярно ниво е представена пълната класификационна схема на минералите, произхода на скалите, съвременната геохроноложка таблица, фосили от мезозоя и неозоя, включително и впечатляващи останки от хоботни бозайници, населявали нашето крайбрежие. За първи път са изложени уникалните за България фосилни зъби от открития в гр. Аксаково праисторически слон Продинотериум баварикум. Обновената ботаническа експозиция дава информация за всички характерни типове растителност по българското черноморско крайбрежие и флората на морските водорасли. Особена ценност представляват изложените растителни видове с природозащитен статус. Освежени са и трите зали, представящи фауната по класове: риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници, където e експонирана световно защитената червеногуша гъска.

У посетителите интерес биха предизвикали двете нови диорами, внасящи колорит в микросредата на музейната експозиция със силно наситени и контрастни изображения и светлини по две специфични теми - горски свят и водоплаващи птици. В тях те ще открият новите домове на препарирания черен щъркел, намерен мъртъв край Добрич в началото на годината и дива свиня, обстреляна лично от Слави Трифонов. До края на годината се очаква да бъде завършен препарата от прочутата във варненския зоопарк кафява мечка Марта, която бeше евтаназирана преди няколко месеца поради заболяване. Голямата мечта на служителите на Природонаучния музей за идната година е реализацията на проекта за градина на българо-японското приятелство около сградата на музея в Морската градина на обща стойност 78 млн. японски йени.

Източник: chernomore.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).