Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Община Варна с важна информация за местните данъци
Автор: Екип Varna24.bg 10:52 / 29.01.2024Коментари (3)13977
©
През 2024 година Община Варна не предвижда да поеме нов дълг, нито да повишава местните данъци. Това заяви в интервю за БТА заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов. По думите му, към края на миналата година, общата кредитна експозиция на Община Варна е 166 милиона лева, като в размер тя е изцяло в рамките на законовите изисквания и няма да има проблеми с обслужването ѝ.

Община Варна прави детайлен анализ, за да се прецени как да се оптимизира събираемостта на местите данъци, посочи още Рафаилов. По негови данни, несъбраните вземания на Община Варна от фирми и граждани са в размер на 47 млн. лв. Заместник-кметът посочи, че събираемостта на данък-сгради и такса-смет е около 80 %. Добрата практика за събиране на задължения е поне 90%, което се надяваме да достигнем, коментира той. Мерките, които дискутираме, са меки, а не репресивни, подчерта зам.-кметът.

По думите му, за по-твърд подход може да се мисли при абсолютен отказ за изплащане на задължения. Като добър стопанин, Общината трябва да си събира дълговете, а законът дава възможност да си търси правата и по съдебен път, обясни Рафаилов. Той уточни, че вече е готова справката колко изпълнителни дела води общината и изрази съжаление, че старата администрация не е била достатъчно активна и има случаи на несъбрани дългове, които попадат в абсолютната давност.

На въпрос дали през тази година районните кметства във Варна ще разполагат със собствен бюджет, финансовият зам.-кмет посочи, че тяхната издръжка е част от общата държавна издръжка. По думите му, районните кметове са направили свои предложения за допълнителни суми и те вече са разгледани. По някои успяхме да осигурим ресурс, по други – тепърва ще търсим, но ще се опитаме да удовлетворим повечето искания, които са в полза на жителите на районите, обясни Рафаилов.

Рафаилов коментира, че не отговарят на истината спекулациите, че били намалени средствата за общинската инвитро програма за 2024 година. Той уточни, че в бюджета за миналата година са били заложени повече средства, но те не са били усвоени. Тази година имаме увеличение на сумата в сравнение с изразходваната през миналата година, уточни заместник-кметът. Той подчерта, че при изчерпване на заделените средства, ще бъдат намерени допълнителни, които да обезпечат нуждите на двойките с репродуктивно проблеми, които потърсят подкрепа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.01.2024 г.
0
 
 
Създава се впечатление, че се мисли за хората, а всъщност не е така. Защо не обясни г-н Рафаилов, защо се облагат земеделски земи и гори с данък и такса битови отпадъци. В чл.10, ал.3 от ЗМДТ много ясно е написано, че същите не са облагаеми. Община Варна е единствената община в България, която начислява данък недвижими имоти и такса битови отпадъци за земеделски земи и гори, като дори начисляват същия за 5г. назад. Сигурно ще отрече, че това се прави. Тази практика е от 3 години насам и е по неофициална заповед на предшественика му Пейчо Пейчев, който е наредил това на директора на местни данъци Станислава Илиева. Добре е да направи проверка и се спре с това безумие, че както държат на имиджа, ще се поизложат.
Aнонимен
на 29.01.2024 г.
0
 
 
Щото Портних и стария общински съвет, сън не бяха спали за хората!
Aнонимен
на 29.01.2024 г.
0
 
 
Коцев и общинарите първо да вземат присърце хората които са с много малки доходи или без такива такива да не им се прилагат наказания като осъждане а да се разсрочат във времето максимално
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: