Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Община Варна ще договаря 15 млн.лв. банков заем
Автор: Екип Varna24.bg 17:57 / 14.08.2009Коментари (0)656
© Varna24.bg
До 10 дни община Варна ще мине на пряко договаряне с банки за кредит от 15 млн. лв., с който възнамерява да покрие разходите си по започналата вече реализация на големи инфраструктурни обекти. Този ход се налага, след като нито една финансова институция не взе участие в процедурата по Закона за обществените поръчки, въпреки че 6 банки са си закупили документи за конкурса. Това обясни зам.-кметът доц. Борислав Борисов. По думите му банките вероятно са предпочели втория етап на процедурата, тъй като могат да се пазарят за по-добри условия по заема.

В бюджета на община Варна за тази година бе заложен кредит в размер на 15 млн. лв. При прякото договаряне с банките обаче не можем да променяме параметрите на дълга, гласувани от Общинския съвет. Те допускат максималната лихва да бъде 8,5%, а таксата за обслужване - до 1%, уточни финансист №1 на Варна. Според него условията, които ще се договорят, едва ли биха били по-добри от досегашните поради ръста на лихвените проценти. Парите от кредита ще се инвестират в обекти като новото пешеходно движение от сградата на община Варна до хотел "Черно море", кръговите кръстовища до жп гарата и БМФ и др. В момента работата по тези проекти се финансирала със собствени средства от общината или "на риск" от фирмите-изпълнилки.

Сибанк и ЦКБ пък са били допуснати до участие в конкурса за мостово финансиране в размер на 4,2 млн. лв. за проект по оперативна програма "Околна среда". Обществената поръчка ще бъде спечелена от тази банка, която е предложила по-нисък лихвен процент и по-ниски такси за обслужване, подчерта Борисов, като допълни, че засега офертите остават тайна.

Без решение на Общинския съвет, не можем да предприемем нищо по планирания лизинг от 16 млн. лв. за модернизация на уличното осветление, коментира още доц. Борислав Борисов

По думите му с новия заем от 15 млн. лв. през следващата година общата стойност на кредитите, които връща община Варна, ще бъде около 45 млн. лв. Останалите 30 млн. лв., изтеглени преди 2 години, бяха усвоени за инфраструктура. През тази година обаче изтича плащането на общината по втория облигационен заем от 15 млн. лв., припомни финансистът.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: