Община Варна ще работи по проект за здравословно хранене в училищата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:11 / 07.08.2024
1218
На свое заседание Общински съвет - Варна даде съгласие да бъде подписано партньорско споразумение и да бъдат осигурени средства за заемообразно финансиране за изпълнение на дейностите по проекта "Въвеждане на здравословно хранене за всички“ (HealthyWave) по програма "Еразъм+“. Общият му бюджет е 400 000 евро, като за Община Варна са осигурени 15 160 евро. Съфинансиране не се изисква, става ясно от информация от Областния информационен център във Варна.

По проекта работи консорциум от 11 организации от осем европейски града – Ротердам – Нидерландия, Клуж Напока – Румъния, Рига – Латвия, Алмада – Португалия, Милано – Италия, Гьотеборг – Швеция, Льовен – Белгия, и Варна – България. Водещ партньор е Община Ротердам.

Основната цел е да се даде принос за прилагането на европейската политика "Европейска гаранция за децата“ и осигуряването на ефективен и безплатен достъп до най-малко едно здравословно хранене дневно за всяко дете в училище, включително за подрастващите в риск от бедност и социално изключване. Според концепцията трябва да бъде предоставяна питателна, здравословна и безопасна храна, харесвана от деца, родители и училищен персонал, отговаряща на принципите за устойчивост, достъпност и минимално количество на хранителни отпадъци.

Основните дейности по проекта включват менторски срещи и учебни визити за обмяна на опит по отношение здравословното хранене на децата в училище, изработване на сборник с насоки за устойчиви и здравословни навици и практики в училищното хранене, проучване нивото на информираност и анализ на нуждите от подобряване на хранителните навици на учениците, разработване на местни стратегии за здравословно хранене.

В изпълнение на HealthyWave Община Варна ще създаде работна група, в която ще бъдат включени експерти, сред които представители на Медицински университет - Варна и на Общинско предприятие "Ученическо и столово хранене“, стана ясно на заседанието.

Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е 36 месеца.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).